Cutremurul din Turcia a zguduit puternic zona Elazig vineri seara și a înregistrat o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, au anunțat autoritățile locale. Potrivit ultimelor estimări, seismul a dus la pierderea a 21 de vieți omenești, distrugând mai multe locuințe.
În urma seismului puternic din Turcia a apărut, inevitabil, și întrebarea referitoare la un posibil cutremur asemănător și în România. Astfel, Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului din România, a explicat ce consecințe ar putea avea asupra țării noastre cutremurul din Turcia.
”Niciodată cutremurele care au avut loc pe această falie nu au influență asupra României. Nu pot activa nici un cutremur pentru România”, a precizat Gheorghe Mărmureanu pentru Antena 3.
În plus, președintele onorific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a mai precizat: ”Lumea să stea liniștită. Nu se pune problema ca acest cutremur să aibă o influență asupra cutremurelor sau zonei seismice din Vrancea.”
Cu alte cuvinte, zona seismică din România nu ar putea fi impactată de cutremurul din Turcia, ce a avut loc pe 24 ianuarie, în jurul orei locale 20:55.
Seismul, care a înregistrat o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter, a dus la pierderea a 21 de vieți omeneși, dar și pagube materiale importante, au anunțat autoritățile turce.
Ultima dată când Turcia a fost zguduită de un cutremur puternic a fost în anul 1999.
Atunci, un seism de 7,4 grade pe scara Richter a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, pagubele materiale fiind pe măsură.
O altă țară preferată de români, Grecia, a avut parte de un val de seisme puternice în urmă cu câteva zile. Cel mai puternic a fost înregistrat pe 19 ianuarie și a înregistrat o magnitudine de 5,1 grade pe scara Richter.
Seismul a fost resimțit în apropiere de Patra, Piraeus și Atena.