Cum l-a transformat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. A schimbat până și bradul de Crăciun

Cum l-a transformat Nicolae Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. A schimbat până și bradul de Crăciun
În perioada comunistă, Nicolae Ceaușescu l-a distrus pe Moș Crăciun. Sursa foto: adevarul.ro

Sărbătoarea Crăciunului a fost de-a lungul timpului un subiect cât se poate de sensibil pentru Nicolae Ceaușescu, omul care a condus cu mână de fier țara noastră în „Epoca de Aur”. De altfel, la dorința dictatorului, tradiționalul Moș Crăciun a fost înlocuit cu Moș Gerilă, găselniță bizară prin care comuniștii și-au propus să șteargă din conștiința colectivă această sărbătoare creștină.

Pe timpul lui Nicolae Ceaușescu, Moș Crăciun a devenit Moș Gerilă. Dictatorul își dorea un popor ateu

Pe atunci, românii erau obligați să muncească în zilele de 25 și 26 decembrie, iar Moş Gerilă își făcea apariția în noaptea de Revelion, pentru a le aduce daruri celor mai mici și mai cuminți dintre „tovarăși”. Planul comuniștilor de a-l distruge pe Moș Crăciun, simbolul celei mai îndrăgite sărbători din calendarul ortodox a fost pus în aplicare la începutul anilor 50, întrucât Ceaușescu își dorea să conducă un popor ateu.

Moşul comunist nu numai că preluase atribuţiile lui Moş Crăciun, acelea de a aduce daruri copiilor, dar i s-au dat şi trăsături de activist de partid. Serbările Pomului de Iarnă erau organizate de comunişti în fabrici şi uzine, unde cei mici erau chemaţi în faţa Moşului să spună poezii şi erau răsplătiţi cu pungi cu dulciuri.  Versurile, special create pentru Moș Gerilă, aveau şi ele iz socialist: îi învățau pe copii să se obișnuiască cu o viață austeră, fără prea multe cadouri. „Moş Gerilă toţi îmi spun/Că eşti darnic şi eşti bun/Dar să stii mai din’ainte/ C-am fost băieţel cuminte,Şi mai spun aşa să ştii/Că eu nu-ţi cer jucării/Cum ţi-ar cere şi alţi copii.Însă nu m-aş supăraDacă tot mi-ai da ceva”, este doar una dintre poeziile rostite în acele vremuri cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Comuniștii au schimbat chiar și Plugușorul

Comuniștii nu s-au mulțumit doar cu schimbarea numelui Moșului, ci au mers chiar mai departe, modificând cântecele şi colindele specifice Sărbătorilor de Iarnă. Pluguşorul în varianta clasică a dispărut cu desăvârșire vreme de câteva decenii, fiind înlocuit cu o variantă agreată de partid, în care copiii şi tinerii care mergeau la urat nu uitau să amintească recunoştinţa faţă de partid şi, mai ales, faţă de secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu.

Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Şi cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru şi bogat/Am’nălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor….”, suna Plugușorul din 1980.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×