Cum arată casa de 1.000 de euro. E rezistentă la cutremur și la incendii

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
23/01/2019, 15:13
Cum arată casa de 1.000 de euro. E rezistentă la cutremur și la incendii
Casa de 1.000 de euro care rezistă la cutremure!

Iată cum arată casa de 1.000 de euro, unicul proiect din România al unui arhitect din Brașov, care rezistă la cutremure! Cel care a făcut locuința care rezistă la cutremur se numește Bogdan Mureșan. De asemenea, bărbatul a proiectat și locuințe numeroase din baloți de paie care costau tot 1.000 de euro. Acest proiect unic al casei care rezistă la cutremure este un concept des folosit destul de mult în America.  ,,Iniţial, se face o fundaţie de pietre de 50 – 70 de centimetri. Fundaţia unei asemenea case poate fi zidită din pietre de râu, lipite între ele cu mortar.

Urmează apoi o placă de beton armat. După ce se construieşte temelia şi baza casei în aceasta se fixează ţepuşe de lemn, care vor împiedica paiele să alunece, apoi se pun baloţii şi ulterior zidurile din baloţi sunt prinse între paleţi de lemn şi legate cel puţin cu sârmă. Însă, asamblarea casei se mai poate face şi cu ajutorul unor legături sau dispozitive metalice, gen şuruburi. Astfel, aceşti pereţi de cinzeci de centimetri lăţime pot suporta fără nicio problemă o casă normală de până la patru metri înălţime la o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. Această structură, foarte simplă, poate avea şi o mansardă. Totul trebuie apoi tencuit cu lut şi paie tocate, iar apoi vopsit cu var. Acoperişul se face în general din lemn“, a specificat Bogdan Mureșan.

Casa de 1.000 de euro rezistă la curemure, proiect unic în România

Bogdan Mureșan a adus în România proiectele unice ale caselor: din baloți de paie și cele rezistente la cutremure. Prețul de 1.000 de euro ale lor au surprins foarte tare. „Sunt interesat încă din perioada studiilor de proiectarea locuinţelor verzi. Am avut onoarea de a fi invitat de Harald Medboe şi Eirik Gram Frank, doi prieteni norvegieni, de la care am învăţat cum se construieşte o astfel de casă din baloţi de paie. Dacă pentru occident un astfel de proiect are mai mult conotaţii ecologice, la noi ar putea deveni un proiect social datorită costurilor extrem de scăzute. Anul acesta o voi construi pe prima la Baia Mare şi sper să am proiecte în curând şi la Braşov, dar şi în alte zone din ţară“, a spus Bogdan Mureșan, arhitectul caselor unice din baloți de paie și casa rezistentă la cutremur, la 1.000 de euro.

Casa de baloți de paie care costă 1.000 de euro
Casa de baloți de paie care costă 1.000 de euro

Cu toate că pare greu de înțeles, casele din paie sunt rezistente, sunt solide și sunt eficiente energetic. „Casele din paie rezistă mai bine de la un cutremur decât cele din beton, deoarece sunt elastice. Baloţii reprezintă şi o izolaţie perfectă, deci nu mai este nevoie şi alte adaosuri. Singura problemă este apa în exces. Rezistă la o infiltraţie de 19% apă în interiorul zidurilor. De asemenea acest case nu ard, deşi toată lumea se gândeşte la pericolul de incendiu. Au fost făcute teste. Oamenii pot încerca să dea foc unui balot de paie legat şi vor vedea că nu arde“, a mai specificat arhitectul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×