Cruce roșie sâmbătă și dumincă în calendarul ortodox. Este sărbătorit sfântul al cărui nume este purtat de o mulțime de români

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe data de 26 octombrie pe Sfântul Dumitru. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru

Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvantarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase.

Cel prăznuit pe data de 26 octombrie de calendarul ortodox îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi”. Prin rugăciunele Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Calendarul ortodox îl prăznuiește pe 26 octombrie pe Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitru, ultima cea mai importantă sărbătoare a toamnei

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redata cultului creștin în 1912.

Sfântul Dumitru marchează ultima, dar și cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creștin ortodox. Conform superstițiilor pastorale, ziua de Sf. Dimitrie reprezintă începutul iernii.