Cresc ratele la creditele în lei! Cu cât plătim mai mult la bancă!

Filon Stan   
în Hotnews
30/09/2017, 00:09
Cresc ratele la creditele în lei! Cu cât plătim mai mult la bancă!
Robor la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marţi, şi acesta a crescut la 2,93%, cel mai mare nivel din 10 octombrie 2014, când a fost 2,95%. Miercuri, indicele a stagnat.

Veşti proaste pentru ropmânii care au credite în lei! Indicatorul ROBOR a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, fapt care duce la majorarea ratelor la creditele luate în moneda naţională.
Indicatorul ROBOR a urcat cu 10 la sută şi a atins, joi, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Potrivit BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a ajuns, joi, la 1,46 %, faţă de nivelul de 1,25% înregistrat cu o zi înainte.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,57%, de la 1,35% cât a fost cotat pe 27 septembrie. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Cresc ratele la dobânzile în lei, pentru a doua oară într-o săptămână

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR se va mări pe termen lung, după ce s-a majorat de două ori într-o săptămână. În această situaţie, de exemplu, pentru persoanele care au făcut un împrumut la bancă în urmă cu un an, rata lunară va creşte cu şapte procente, potrivit analiştilor financiari.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar ROBOR la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru ROBOR la 3 luni.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×