Ingrediente pentru umplutură: 600 grame nucă, 4 linguri cacao, zahăr după gust, o linguriţă esenţă de vanilie și un ou.
Mod de preparare:
- Cele două cuburi de drojdie se freacă cu 2-3 linguri de zahăr până când se formează o compoziție omogenă
- Se adaugă peste 2 linguri de lapte cald și apoi se începe cernerea făinii până când se formează o pastă
- Această maia se lasă să crească până când își mărește volumul, iar apoi se va adăuga peste făina cernută separat
- Se adaugă în acest aluat un ou întreg și 4 gălbenușuri, untul topit, uleiul și restul de arome. Se frământă bine
- Laptele cald se adaugă și el, iar apoi se dizolvăm zahărul
- Se frământă compoziția până în momentul în care devine un aluat moale, dar care se desprinde de pe marginile vasului
- Aluatul se lasă acoperit la căldură până când își dublează volumul
- Între timp se macină miezul de nucă și se amestecă cu cele 4 albușuri rămase. Se mai pun aromele, zahărul după gust și cacao. Se poate adăuga și rahat
- Aluatul se împarte în jumătate și se începe întinderea foilor cu mâna
- Suprafața de lucru trebuie unsă cu ulei sau cu unt pentru ca aluatul să nu se lipească
- Fiecare foaie se umple cu jumătate din cantitatea de nucă și apoi se rulează cozonacii
- Cozonacii se vor pune în tăvi tapetate și se mai lasă la crescut încă 30 de minute
- Înainte de a-i băga la cuptor se ung cu un ou bătut cu ajutorul unei pensule
- Cozonacii trebuie să stea la cuptor circa 45 de minute. Spor la treabă!