Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să supende cursurile tip de două săptămâni pentru a limita răspândirea infecției cu COVID-19, în condițiile în care nu toate școlile au asigurate condițiile de igienă necesare.
”Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impuse suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit (…) Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor, citat de DCNews.
Elevii susțin că o asemenea măsură ar fi trebuit luată mai din timp și că ar fi o probă de ”iresponsabilitate” dacă decizia de închidere a școlilor s-ar lua doar în cazuri special, acolo unde apar îmbolnăviri cu COVID-19.
”În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației. Mai mult decât atât, este regretabil faptul că această măsură se regăsește pe agenda decidenților atât de târziu, având în vedere faptul că epidemia de coronavirus este un subiect discutat pe agenda globală încă din luna ianuarie a acestui an”, precizează sursa citată.
Consiliul susține că elevii resimt nesiguranță și lipsă de încredere în urma epidemiei, situație în care școlile nu mai sunt un mediu sigur de învățare. Ca alternativă, elevii vor ca autoritățile din educație să vină cu soluții privind desfășurarea online a cursurilor.
”Având în vedere răspândirea Coronavirus pe teritoriul României, solicităm ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca o măsură preventivă absolut necesară în situația de față. Trebuie să recunoaștem: școlile din România, în care nu avem hârtie și săpun în grupurile sanitare, nu sunt pregătite pentru a face față acestei situații tensionate. Este necesară o gestionare eficientă a situației de către Guvernul României, care să aibă ca obiectiv protejarea cetățenilor”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
Guvernul a anunțat, duminică seară, o serie de măsuri legate de combaterea coronavirusului, însă nu a luat încă o decizie privind închiderea școlilor.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, duminică, la Digi24, că se caută totuși soluții pentru ținerea cursurilor online în eventualitate în care se va ajuns la închiderea școlilor.
”Nu am luat în calcul închiderea unităților de învățământ pentru că, în afară de cazurile de la Timișoara, nu avem niciun caz confirmat. Cu Ministerul Sănătății am elaborat o procedură care prevede că, dacă există un caz confirmat, inspectoratul școlar județean, împreună cu direcția locală de sănătate publică, poate lua decizia suspendării cursurilor sau chiar închiderea clasei sau școlii. Depinde de gravitatea cazului”, a spus Anisie.
Ea a cerut primăriilor să se asigure că școlile au suficiente produse de igienă pentru a asigura sănătatea elevilor
”Deocamdată nu este cazul să ne alarmăm. Fac un apel la autoritățile publice locale să doteze școlile cu săpun și dezinfectant pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire. Panica nu ne face bine”, a declarat Monica Anisie.