Gata cu live-ul la volan! Șoferii care fac așa ceva riscă amenzi uriașe și permisul suspendat. Codul Rutier pe 2019 este în curs de schimbare. Șoferii nu vor mai avea voie la volan nici cu tableta sau orice alt „dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, scrie în noul proiect de lege.
Accidentele tot mai dese cauzate de folosirea dispozitivelor mobile la volan, au dus la o campanie dută a celor de la Ministerul Afacerilor Interne, care vor să schimbe Codul Rutier 2019. Astfel MAI are un proiect de lege prin care vrea să interzică nu doar telefoanele la volan, ci orice dispozitiv mobil care ar putea distrage atenția șoferilor. Astfel că nici tableta sau alte gadgeturi care filmează sau au funcții de trimitere mesaje nu mai sunt acceptate de polițisti.
Se vor da amenzi uriașe și se vor suspenda permisele, dacă șoferii nu respectă noua prevedere din Codul Rutier 2019. Astfel că nimeni nu mai poate face live la volan, nici cu tableta și nici cu orice alt dispozitiv care poate face acest lucru. Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de lege. „Interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete)”, este modificarea ce se aduce Codului Rutier.
Amenzile pentru şoferii care fac live la volan sunt între 1.300 de lei şi 2.900 de lei. Mai exact pentru nerespectarea acestor prevederi se introduce o nouă sancțiune de 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare.
Și nu doar șoferii sunt afectați. Și bicicliștii riscă aceleași amenzi. În proiect se arată că prevederile se aplică și „conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere”. Astfel că bicicliștii riscă o amendă de minim 1300 de lei dacă sunt prinși în trafic vorbind la telefon. Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de 20 de zile, după care va fi adoptat de Guvern. Apoi el va fi trimis Parlamentului pentru votul final. Legea va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.