Cine este Juan Guaido, președintele autoproclamat al Venezuelei. SUA l-au recunoscut imediat

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
24/01/2019, 08:38
Cine este Juan Guaido, președintele autoproclamat al Venezuelei. SUA l-au recunoscut imediat GALERIE FOTO
Juan Guaido s-a autoproclamat președinte al Venezuelei

Juan Guaido este liderul opoziției din Venezuela și purtătorul de cuvânt al Adunăriii Naționale, iar pe 23 ianuarie 2019, s-a autoproclamat președinte interimar al statului. În stradă, au loc proteste ample față de guvernarea lui Nicolas Maduro. În același timp, administrația SUA și Canda l-au recunoscut pe Juan Guaido, iar șeful statului în funcție a venit cu o ripostă incredibilă: i-a îndemnat pe oficialii americani să părăsească țara pentru 72 de ore.

De mai mulți ani, cei din Venezuela se luptă cu  Chavismo, mișcarea populistă de stânga care a fost fondată de Hugo Chaves. Proaspăt implicat în această luptă, Juan Guaido, un inginer de 35 de ani, a activat din umbră până acum.El a fost ales prima dată în Adunarea Națională în anul 2011, dar abia anul acesta s-a remarcat drept purtătorul ei de cuvânt.

Juan Guaido este protejat de unul dintre cei mai influenți lideri ai opoziției
Juan Guaido este protejat de unul dintre cei mai influenți lideri ai opoziției

Cine este președintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido

Mulți s-au întrebat cine este acest Juan Guaido, autoproclamat președintele țării, deși s-a remarcat în viața publică anbia la începutul acestui an. El a ales să rămână în țară pentru a face ceva pentru țara lui și nu a plecat alături de alți tineri venezueleni în străinătate. Pe profilul său de Twitter, Juan Guaido se descrie ca fiind un ”îndrăgostit de Venezuela” și îl caracterizează pe președintele Nicolas Maduro drept un uzurpator. Acesta din urmă a dat deja ordin armatei să iasă în stradă și să suprime manifestațiile cu gloanțe.

Președintele Maduro a ordonat armatei să iasă în stradă pentru a-i reprima pe protestatari
Președintele Maduro a ordonat armatei să iasă în stradă pentru a-i reprima pe protestatari

Juan Guaido a făcut apel la armată pentru a se alătura oamenilor și a-l da jos pe Maduro. Data de 23 ianuarie are o importanță aparte pentru Venezuela, este ziua în care se aniversează căderea dictaturii militare a lui Marcos Perez Jimenez, iar Guaido a speculat acest moment. Purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale este protejatul lio Leopoldo Lopez, unul dintre cei mai influenți lideri ai opoziției, care a fost condamnat la închisoare în 2014. ”Însă se supune unui risc enorm. Ar putea să-i facă ce i-a făcut lui Leopoldo, să-l închidă.”, crede soția sa.  De altfel, Guiado a fost reținut de către agenții de securitate, însă i s-a dat drumul la scurt timp. El a studiat ingineria, dar s-a implicat și în politică. Provine dintr-o familie de muncitori din Vargas și a studiat administrația publică la Universitatea George  Washington din Statele Unite. Face parte din formațiunea Voința Populară, care se descrie drept o mișcare social-democrată de centru stânga.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×