Tezaur: cele mai valoroase 5 kg de aur din lume se află la Brad!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
01/03/2018, 10:41
Tezaur: cele mai valoroase 5 kg de aur din lume se află la Brad!

„Munţii noştri aur poartă…”

Mergeţi să-l vedeţi la Brad! Simbol al oraşului Brad din judeţul Hunedoara, Muzeul Aurului este unic în Europa şi al patrulea în lume, după cele din Columbia, Taiwan şi Peru. Are în vitrinele sale peste 1.300 de exponate din aur nativ şi mai mult de 1.000 de eşantioane minerale, piese naturale cu o valoare inestimabilă. Muzeul a fost redeschis publicului în decembrie 2012, după cinci ani de renovare.

Cele mai valoroase cinci kilograme de metal preţios din lume!

Muzeul Aurului din Brad a luat fiinţă în 1896, când un geolog neamţ a strâns câteva piese găsite în minele din zonă, dar prima testare apare într-un document din anul 1912 şi poartă semnătura unui vizitator. În cursul timpului s-a adunat cea mai mare colecţie de piese din aur nativ din Europa. Printre formele cel mai spectaculoase sunt steagul dacilor, şopârlele din aur şi un cristal pentagonal,unic în lume. „Aş putea spune că la Muzeul Aurului din Brad se află cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru că aurul pe care îl vedem aici arată aşa cum a fost scos el din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza vreme de sute de ani. Cu siguranţă, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume”, spune primarul din Brad, Florin Cazacu.

Mina Barza a dat 1% din producţia mondială şi a fost închisă…

Muzeul este simbolul mineritului aurifer din România. Pot fi văzute aici eşantioane recoltate de geologi şi mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munţii Metaliferi. Circa 80% dintre eşantioane provin din zona Brad-Ruda, Musariu, Valea Morii şi Brădişor, acestea fiind prezentate aşa cum au fost scoase din subteran. Specialiştii afirmă c ă există date conform cărora de la Mina Barza a fost produs circa un procent din cantitatea de aur existentă în întreaga lume! Mina a fost închisă în anul 2006…

Niciunul dintre exponate nu a fost prelucrat de vreun meşter aurar sau bijutier, acesta fiind unul dintre elementele speciale care definesc unicitatea Muzeului Aurului de la Brad.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×