Cel mai rapid mod de a prepara zacusca de vinete. În această perioadă, cele mai multe gospodine încep pregătirile pentru asigurarea proviziilor pentru iarnă. Zacusca este unul dintre cele mai populare preparate tradiţionale româneşti.
Aceasta nu trebuie să lipsească din cămara pentru iarnă. Câteva sfaturi te vr ajuta să încerci cel mai rapid mod de a prepara zacusca de vinete. Pentru o porție de zacuscă ai nevoie de:3 kg de vinete potrivite, cu coaja neagră şi lucioasă, 2 kg de ardei capia sau gogoşari, 1 kg de ceapă albă, 1 litru de bulion de roşii cu consistenţă normală, 500 de ml de ulei, 3-4 foi de dafin, 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper boabe sau măcinat.
Citește și: Un bărbat s-a aruncat în fața metroului, la stația Constantin Brâncoveanu. Circulația e îngreunată
Citește și: Un bărbat a dispărut în valurile mării! Stare de alertă la Mangalia
În tot acest timp, trebuie să aveți mare grijă să nu se lipească. E important să aveți grijă de mâncare în tot timpul. Pentru aceasta este indicat să se folosească o oală antiaderentă cu fund dublu, astfel nu va fi zacusca afumată.
”Legumele alese trebuie să fie cât mai proaspete şi, dacă se poate, să fie cumpărate direct de la ţărani. Vinetele se coc, ar fi de preferat, pe plita de la sobă, După ce sunt coapte, se iau de pe foc, se pun într-o cratiţă unde se presară sare peste ele. Se lasă aşa, undeva la 10 minute, după care se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă. În funcţie de preferinţele fiecăruia, ardeii pot fi copţi sau cruzi
Dacă sunt copţi, se curăţă, se lasă la scurs şi se toacă, iar dacă alegem să fie cruzi, se curăţă de cotor şi se toacă prin maşina de tocat. Şi pentru ceapă avem două variante. Fie o curăţăm şi o dăm prin maşina de tocat, fie o curăţăm de foi, şi o punem la fiert după care o tocăm. Uleiul se pune la încins în tigaie. Se adaugă ceapa, şi pe urmă ardeii. Se lasă să fiarbă până ce uleiul iese la suprafaţă, după care se adaugă vinetele. Odată adaugate vinetele, compoziţia se lasă pe foc aproximativ o oră. Cu o jumătate de oră în înainte să fie gata, se adaugă sucul sau pasta de roşii. La final se pun foi de dafin, sare şi piper”, a explicat gospodina Maria Popa.
”Când zacusca este gata se toarnă în borcane, după care se pune la dunstulit, pe sobă sau în cuptor. Se încinge cuptorul și se așează borcanele pe grătar. Se oprește cuptorul înainte ca zacusca să dea în fiertpentru ca borcanele să nu crape.Se lasă peste noapte borcanele la căldură, iar când cuptorul se răcește puțin acestea se pot acoperi cu un prosop. Se pun apoi toate într-o oală cu apă rece. Se pun la cuptor sau pe sobă până fierbe apa, apoi se lasă cam două ore”, a mai spus Maria Popa.
De știut este că cine își dorește să aibă o zacuscă delicioasă trebuie să știe că gogoșarii sunt mai cărnoși și aduc dulceață în mâncare. Se pot pune și câțiva morcovi pentru o zacuscă deosebită. La final se adaugă foile de dafin, dar se scot, din cauza gustului amar pe care îl lasă dacă se lasă după ce se conservă.