Cel mai nou avion de transport din lume: „Balena zburătoare”

Raluca Ogaru    Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
24/07/2018, 14:55
Cel mai nou avion de transport din lume: „Balena zburătoare” GALERIE FOTO

Cel mai nou avion de transport din lume – „Balena zburătoare” este cel mai nou avion de transport din lume, care va fi produs în doar cinci exemplare. Beluga XL a trecut zilele trecute de primul zbor de test.

Săptămâna trecută, primul dintre cele cinci aeronave Airbus Beluga XL a decolat şi, după patru ore şi 11 minute, a aterizat la Toulouse-Blagnac. Deşi primul zbor a fost un succes, până la intrarea în serviciu a aeronavei vor mai trece zece luni, timp în care vor fi realizate peste 600 de ore de zboruri de testare.

Cel mai nou avion de transport din lume: „Balena zburătoare”

Beluga XL a fost construit pentru a putea satisface nevoile actuale de transport ale companiei producătoare, Airbus şi îi urmează predecesorului său, Beluga. Dacă varianta de bază a avionului, Beluga, a intrat în serviciu în 1995, avea la bază o aeronavă A300-600 şi putea transporta o aripă a unui avion, fratele mai mare, Beluga XL, este dezvoltat pe platforma unui A330. El poate transporta două aripi ale aeronavei „single-isle” (cu un singur culoar) A350 XWB. Propulsia este realizată de două motoare Rolls Royce Trent 700, potrivit Capital.

Beluga XL este mai scurt decât faimosul Antonov 225 (An-225 Mriya) cu aproape 20 de metri.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×