Istoria omenirii ar avea multe povești de spus, dar, care este cel mai greu an de când suntem pe pământ? Iată două evenimente care au pus în pericol planeta! La nivel global, și acest an a fost printre cei mai dificili, dar cercetătorii afirmă că lucrurile nu stau chiar așa. Oamenii de știință din Marea Britanie au trecut în revistă anii cei mai grei din istoria omenirii și, în cele din urmă, au determinat unul. Un grup de istorici și oameni de știință au hotărât că anul care a fost ca un punct de pornire pentru un șir groaznic de evenimente pentru umanitate este 536(n.r- după Hristos). Începutul a constat într-o eupție vulcanică masivă ce a trimis un nor imens de cenușă peste emisfera nordică. Atunci, jumătate de planetă s-a scufundat în beznă, temperaturile au scăzut fulgerător, iar agricultura s-a prăbușit dramatic. Urmărea a fost foametea ce s-a răspândit imediat.
Locuitorii din estul Imperiului Roman, care sufereau deja de frig și foame au fost loviți, la scurt timp, în 542, de ciumă bubonică. Până de curând, oamenii de știință erau convinși că erupția vulcanică a avut loc în California. Dar, echipa de cercetători din Marea Britanie, împreună cu glaciologul Paul Maywwski de la Climate Change Institute de la Universitatea din Maine, Ohio, au avut parte de o surpriză majoră.
Cel mai greu an din istoria omenirii este 536!
Aceștia au analizat mostre din ghețarul Colle Gnifetti, care este situat în Alpii Elvețieni, și au descoperit depozite de poluanți atmosferici care erau conservați în ultimii 2000 de ani. Și, după ce au analizat substanțele găsite aici, oamenii de știință au venit cu un verdict: erupția vulcanică, de fapt, a avut loc în Irlanda. De altfel, erupția, din 536, și epidemia de ciumă, din 542, au dus la 30 de ani de stagnare din punct de vedere economică pe tot continentul european. Primele semne care duceau spre o recuperare au apărut abia în 575.