Începând cu luna ianuarie 2019, omenirea mai face un pas spre distrugere. Potrivit specialiștilor, actualizarea „Ceasului Apocalipsei” l-a adus la 2 minute apropiere de miezul nopții, în contextul frământărilor legate de izbucnirea unui război nuclear, dar și din cauza încălzirii globale tot mai accentuate.
Nu este prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situație. Conform specialiștilor de la Bulletin of the Atomic Scientists, așa-numitul Doomsday Clock a mai atins borna de 2 minute apropiere de nopții și anul trecut, în ianuarie. Politică agresivă dusă de SUA și Rusia în privința modernizării armamentului nuclear, ne aduce cu un pas mai aproape de sfârșitul omenirii, avertizează cercetătorii. „Suntem ca și pasagerii de pe Titanic, ignorând aisbergul din fața noastră, bucurându-ne de mâncarea bună și muzica fină” , afirmă fostul guvernator al statului California, Jerry Brown, devenit între timp președinte executiv al BAS. „E târziu. Trebuie să-i trezim pe oameni. Și asta intenționez să fac!”, avertizează acesta.
Din 2015, „Ceasul Apocalipsei” a început să înainteze într-un ritm mult mai lent, limbile sale modificându-și poziția o dată pe an, însă lucrurile nu au stat mereu așa. Potrivit specialiștilor Live Science, de-a lungul anilor, s-au produs schimbări mult mai dese, în funcție de conflictele și modificările climatice înregistrate în perioadele respective. Spre exemplu, în anii ’60, limbile „Ceasului Apocalipsei” s-au mutat destul de frecvent, în contextul frământărilor și tensiunilor provocate la nivel global din pricina Războiului Rece. O nouă creștere semnificativă a actualizărilor Doomsday Clock s-a înregistrat în anii ’80, pe fondul raporturilor tensionate dintre SUA și URSS. În schimb, odată cu încheierea Războilui Rece, ceasul a înregistrat cea mai importantă deplasare înapoi, ajungând până la 17 minute distanță de miezul nopții.
70 de ani s-au scurs de la apariția „Ceasului Apocalipsei”, însă omenirea se află în continuare sub riscul iminent al atacului armelor nucleare. Deși acțiunea umană stă la baza acestor amenințări, tot de ea depinde și speranța într-un viitor mai bun.