Ce trebuie să primească cei care muncesc de Crăciun și Revelion

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
26/12/2018, 12:15
Ce trebuie să primească cei care muncesc de Crăciun și Revelion
Conform Codului muncii, zilele de 25 și 26 decembrie sunt ultimele zile libere din acest an

Conform Codului muncii, zilele de 25 și 26 decembrie sunt ultimele zile libere din acest an. Astfel, toți salariații din România, fie că sunt angajați la stat, fie în mediul privat, au liber în prima și a doua zi de Crăciun, potrivit legislației muncii în vigoare. Însă, în condițiile în care 25 și 26 decembrie pică marți și miercuri, aceștia trebuie răsplătiți. Mai exact, angajații care își petrec o parte din sărbătorile de iarnă la muncă, trebuie să primească compensații acolo unde munca este necesară chiar și în aceste zile.

Așadar, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, însă există și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile libere. Iar, dacă salariații lor lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. De exemplu, dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Cei care muncesc de Crăciun și Revelion trebuie să fie răsplătiți

  • Art. 122. – (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
    (2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
    (3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
  • Art. 123. – (1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
    (2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Ce trebuie să primească cei care muncesc de Crăciun și Revelion
În condițiile în care 25 și 26 decembrie pică marți și miercuri, aceștia trebuie răsplătiți
  • Art. 142. – (1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
    (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.”, arată textele de lege.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×