De pe 2 ianuarie și până la Bobotează există o serie de tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate, ca să ai noroc tot anul. De azi, 2 ianuarie, până pe 5 ianuarie se umblă cu crucea, când preotul vine în casele oamenilor cu Iordanul. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători din calendar, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru catolici.
Obiceiul este ca părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, să meargă în această perioadă pe la locuințele oamenilor cu Iordanul. Tradiția spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura locuința cu o lumânare aprinsă. Acest lucru se face ca familia să nu aibă parte de necazuri în acest an. Se mai spune că această lumânare trebuie păstrată după aceea în casă și ea trebuie reaprinsă în caz de pericole pentru familia respectivă.
Sărbătoarea Bobotezei cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri. Cea mai atractivă și palpitantă este întrecerea înot a bărbaţilor pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot. În ceea ce privește fetele, se spune că cele care își pun busuioc sub pernă în noaptea de Bobotează își vor visa alesul. Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, pe 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă.
De asemenea se spune că în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se deschid cerurile. În anumite zone din țară s-a păstrat tradiția să se meargă la colindat. Copiii cu clopote, tălăngi, vâsc, brad și busuioc la căciuli merg cu uratul sau Chiraleisa. O superstiție legată de norocul pe care o să îl ai în noul an, spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul. Acest lucru ajută să-ţi ouă găinile, iar când pleacă părintele trebuie să mături după el, ca să nu ai purici peste vară, conform tradiției populare.