Ce spune filosoful Mihai Șora despre caricatura din Charlie Hebdo

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
15/06/2018, 10:09
Ce spune filosoful Mihai Șora despre caricatura din Charlie Hebdo
Mihai Sora, despre caricatura din Charlie Hebdo

O caricatură apărută în faimoasa revistă de satiră din Franța Charlie Hebdo i-a învrăjbit pe români în ultimele zile. Caricatura o prezintă pe Simona Halep cu trofeul Roland Garros ridicat deasupra capului, iar personajul strigă: ”Fier vechi”!

Filosoful Mihai Șora explică ce reprezintă caricatura cu Simona Halep din Charlie Hebdo, pe o rețea de socializare.  ”Dragi prieteni, pe scurt :

Publicul-țintă al caricaturii din Charlie Hebdo este cel francez (lucru pe care nu par să-l înțeleagă toți comentatorii noștri).
Desenul ironizează tocmai mințile înțepenite în stereotipuri etnice (acele toxine pe care le cunoaștem prea bine), motiv pentru care nici nu apare numele Simonei alături, căci nu EA, ca atare, face obiectul ironiei.

Mihai Șora a rămas consternat de reacția românilor

Este, dacă vreți, o ramă în ramă (unde nu scrie „ceci n’est pas une pipe“, nici nu figurează vreun omuleț galben alături, încât să priceapă și cei care nu au exercițiul lecturii unui desen).
Umor îndoielnic sau nu, satiră subțire ori groasă, este, în final, consternant să vezi români (câtă frunză, câtă iarbă) care și-ar lua mintenaș pușca din cui și l-ar ciurui pe caricaturist”, a scris filosoful.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×