Criza politică din Venezuela ia proporții în urma protestelor care s-au soldat cu 26 de morți și sute de arestări. Statele Unite ale Americii și Rusia au adoptat poziții diametral opuse. Președintele american Donald Trump a transmis că „toate opțiunile sunt pe masă” în cazul în care președintele venezuelean Nicolas Maduro va decide să folosească forța împotriva opoziției.
De asemenea, Mike Pence a precizat că SUA vor folosi presiunile economice și politice împotriva Guvernului lui Maduro. De partea cealaltă, Rusia îndeamnă toate țările să renunțe la intenția de a interveni militr în Venezuela. În aceste condiții, situația din statul Sud-american devine tot mai tensionată. Mii de persoane au protestat împotriva Guvernului condus de președintele Nicolas Maduro, în timp ce Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei. Acesta este susținut de SUA, dar și de mai multe țări din America latină, printre care Brazilia, Argentina și Columbia.
Armata l-a asigurat pe președintele Maduro că va fi susținut în cazul în care va fi nevoie de contracararea susținerii internaționale pentru Juan Guaido, care după ce s-a autoproclamat președinte a beneficiat și de recunoașterea lui Donald Trump. Situația se complică dacă ținem cont de faptul că președintele rus, Vladimir Putin, și-a declarat susținerea față de Maduro.
Administrația Donald Trump a emis o alertă de securitate prin care le-a cerut cetățenilor americani care locuiesc sau călătoresc în Venezuela să ia serios în considerară să părăsească țara. „Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat”, au transmis oficialii din SUA.
După ce SUA l-au recunoscut pe Guaido drept președinte al Venezuelei, Nicolas Maduro a rupt relațiile diplomatice cu americanii și a dat un termen de 72 de ore ca diplomații americani să părăsească țara. Din acest conflict populația iese cel mai șifonată. În Venezuela este criză de ani buni, iar sărăcia și mizeria fac parte din cotidian.