Deşi candidatul republican Donald Trump a rămas foarte vag cu privire la obiectivele sale în politica externă, el a criticat vehement NATO şi Articolul 5 al Tratatului de la Washington bazat pe principiul solidarităţii între statele membre în caz de agresiune. El le-a mai cerut aliaţilor europeni să îşi majoreze contribuţiile financiare.
„Angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi Articolul 5 transcende politica. Această alianţă a fost susţinută oricare au fost partidele politice, că a fost un guvern sau altul (democrat sau republican). Rămânem angajaţi faţă de aceste principii”, a dat asigurări secretarul de stat american în exerciţiu care îşi va încheia mandatul la 20 ianuarie, odată cu întreaga administraţie a preşedintelui Barack Obama.
„Am încredere în unele persoane pe care le-am văzut până acum”, a adăugat John Kerry, referindu-se la nominalizarea generalului în retragere James Mattis, o persoană foarte respectată, la conducerea Pentagonului. O opţiune a preşedintelui ales, Donald Trump, pentru a conduce Secretariatul Apărării primită cu bunăvoinţă de ambele părţi ale eşichierului politic american.
„Sunt convins că (Statele Unite sub administraţia Trump) vor rămâne o componentă a Alianţei transatlantice”, a subliniat şeful diplomaţiei americane care a atras atenţia luni seară la Berlin asupra „angoasei” şi ascensiunii .
„Cred că până la urmă bunul simţ va prevala”, a mai afirmat John Kerry, apărând încă o dată acordul privind programul nuclear iranian şi cel de la Paris asupra schimbărilor climatice încheiate în 2015 de administraţia Obama.