Ce scrie pe o tabletă veche de 1500 de ani. Oamenii de știință tocmai acum au descifrat-o

Oamenii de știință au realizat recent o nouă descoperire remarcabilă, după ce au reușit să descifreze o tabletă provenită din Grecia Antică, al cărei mesaj conține „blestemul dansatorului”. Aceasta datează, așadar, de mai bine de 1500 de ani și a fost găsită între ruinele unui vechi amfiteatru din Israel.

Tableta dezvăluie un blestem care invocă demonii din Grecia Antică

Mai concret, fascinantul obiect dezvăluie un blestem prin care erau invocați numeroși demoni, pentru a-i face rău dansatorului Manna și a-i întrerupe astfel reprezentațiile desfășurate în celebrul amfiteatru Caesarea Maritima din Israel, construit de Irod cel Mare. Faptul că tableta a fost descoperită între ruinele unui amfiteatru antic atât de prestigios sugerează, potrivit specialiștilor, că Manna “trebuie să fi fost un artist celebru al vremurilor sale, care avea o faimă şi o reputaţie de apărat şi care participa la concursuri de dans răsplătite cu premii considerabile”.

Să-i fie picioarele legate, să nu poată dansa Manna” este mesajul  în limba greacă ce stă scris pe tabletă. “Să-i fie ochii acoperiţi şi mâinile şi picioarele legate şi slăbit să fie Manna când va dansa în amfiteatru..”, mai scrie pe respectivul artefact, conform oamenilor de știință care au reușit să descifreze acest mesaj vechi de 1500 de ani.

Această tabletă ascunde un blestem din antichitate. Sursa foto: digi24.ro

Tableta a fost descoperită între 1949 și 1954

Chiar dacă tableta a fost descoperită de o echipă de arheologi italieni între anii 1949 şi 1954, inscripţia nu a putut fi descifrată până în prezent, întrucât era aproape ștearsă de trecerea timpului. Attilio Mastrocinque, profesor de istorie romană la Universitatea din Verona a reuşit, însă, acest lucru folosind o metodă denumită Reflectance Transformation Imaging (RTI).

Mai concret, un program de calculator realizează şi combină numeroase fotografii ale unui artefact, fotografii realizate din unghiuri ale luminii diferite, rezultând astfel o imagine compusă în care reapar detaliile ce au fost șterse de vreme.