Ce șanse are să treacă moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului. Ciolacu se declară optimist

Moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Ludovic Orban va fi depusă joi de PSD, iar liderul social-democraților susține că sunt șanse mari ca Guvernul să cadă. Decizia Partidului Social Democrat vine după ce miercuri Ludovic Orban și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.

Moțiunea de cenzură nu are, momentan, suficiente voturi

Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD, a afirmat că sunt mai mulți parlamentari care în momentul de față doresc să se afilieze grupului său. Vestea este nemaipomenită pentru pesediști, mai ales că le lipsesc în jur de 6 voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.

„Sunt optimist că această moţiune de cenzură va trece”, a declarat Marcel Ciolacu, scrie RomâniaTV.

Miercuri seară, președintele interimar al PSD a declarat că luni va afla cu exactitate câți parlamentari doresc să se alăture grupului social-democraților și să voteze moțiunea de cenzură.

„În jur de 5-6 voturi ne lipsesc în acest moment. La începutul fiecărei sesiuni, diferiţi parlamentari îşi declară apartenenţa la un grup sau altul. Vom vedea adevăratul recensământ după ziua de luni, când parlamentarii vor veni sau vor face solicitări de a se lua act de aflierea către un grup parlamentar.

Sunt parlamentari cu care am stat de vorbă şi care vor să se afilieze grupului parlamentar al PSD”, a declarat Ciolacu, la Antena 3.

Care sunt următorii pași

Liderul PSD a mai spus că, în acest moment, 228 de parlamentari susţin moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

Regulamentul Parlamentului prevede că o moţiune de cenzură trebuie iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor. Actul de destituire se prezintă mai întâi  birourilor permanente, după care se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care moțiunea a fost depusă.

Ulterior, în termen de cel mult 5 zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere, dezbaterea urmând să aibă loc la 3 zile după ce actul a fost prezentat în ședința comună.

Cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, Guvernul va primi de la președintele Camerei Deputaților data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de a participa.

Moțiunea de cenzură  depusă de PSD împotriva Guvernului este susținută și de parlamentarii UDMR. Aceștia nu doresc nici ei alegerea primarilor în două tururi.