Raed Arafat a fost primul străin care a primit un portofoliu ministerial în România. Se întâmpla în anul 2012 în perioada în care Traian Băsescu era președintele țării numindu-l pe actualul secretar de stat ministru al Sănătății. La vremea respectivă Arafat a făcut un gest surprinzător prin care le-a arătat tuturor care este religia sa adevărată.
Raed Arafat este un medic de origine palestiniană care a obținut cetățenie română în urmă cu aproximativ 20 de ani, iar de atunci a ocupat mai multe funcții importante. În urmă cu 8 ani șeful DSU a depus jurământul de învestire în perioada președintelui Traian Băsescu având pe masă atât Biblia, cât și Coranul, însă Arafat a ales să facă un gest care i-a surprins pe toți.
Secretarul de stat a fost primul cetățean străin care a ocupat funcția de ministru al Sănătății. Raed Arafat este musulman, s-a născut în Palestina, dar cu toate acestea a ales să jure în momentul numirii în această funcție cu mâna doar pe Constituție lăsând la o parte Biblia și Coranul.
Traian Băsescu, fostul președinte al României, l-a numit pe Raed Arafat în funcția de ministru al Sănătății, procedura de depunere a jurământului având o semnificație simbolică foarte importantă. Pentru că Arafat este iordanian și musulman, organizatorii momentului au fost nevoiți să facă o excepție și au pus pe masă atât Biblia, Cât și Coranul.
„Aveţi şi Biblia, şi Coranul. Este opţiunea dumneavoastră”, a spus preşedintele Traian Băsescu înainte de începerea ceremoniei de învestire, însă Raed Arafat a ales să depună jurământul punând mâna dreaptă doar pe Constituție.
În mod normal Biblia este aşezată peste Constituţia României şi ministrul care depune jurământul atinge cu mâna dreaptă cele două cărţi sfinte care definesc țara noastră ca o națiune care are credință în Dumnezeu. Raed Arafat fiind musulman a ales să lase deoparte Biblia și Coranul pentru a nu lăsa loc de interpretări.
Raed Arafat s-a născut pe 24 mai 1964 în Damasc, capitala Siriei, dar a copilărit în orașul Nablus. Fiind pasionat de medicină a emigrat la vârsta de numai 17 ani (în anul 1981) în țara noastră unde a urmat cursurile Universității de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca.
Medicul palestinian s-a specializat în anestezie și terapie intensivă la Târgu Mureș și Cluj. Câțiva ani mai târziu a fondat prima unitate de medicină de urgență cu forțe proprii și cu ajutorul unor voluntari. Se întâmpla la Târgu Mureș când Raed Arafat avea doar 22 de ani.
De-a lungul anilor această unitate a reușit să fie prezentă în 36 de județe și Municipiul București. În plus, se preconizează extinderea SMURD și peste Prut, în Republica Moldova.