Iată ce este cancerul de colon și care sunt simptomele și factorii de risc! Care este prevenția necesară și în ce constă tartamentul? Tipul de cancer de colon este cunoscut și ca rectal și este determinat de locul în care celulele maligne s-au format și s-au înmulțit, formând procesul de formare a tumorii. Acestea vor urma să se răspândească la distanță și astfel dau naștere metastazelor.
“Majoritatea (80 %) sunt sporadice, adică nu sunt legate de o moştenire genetică. Aproximativ 20% apar în context familial, din cauza moştenirii genetice, de la unul sau ambii părinţi. Sindroamele ereditare cele mai cunoscute sunt PAF – polipoza adenomatoasă familială sau Lynch- cancerul colorectal non-polipozic ereditar’’,a specificat doctorul Carmen Bodale, medic specialist oncolog.
“Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, rușinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Cancerul de colon poate fi diagnosticat la un examen clinic la nivelul abdomenului și rectului. Mărirea ficatului sau lichidul acumulat în abdomen arată acest lucru. Palparea tumorii rectale se poate face prin examinarea rectală. Cancerul se colon se poate dezvolta din cauza factorilor următori de risc:
Semne: prezenţa sângelui, care poate fi roşu sau negru, în materiile fecale. Sângerarile pot fi, uneori, neobservabile cu ochiul liber, acestea pot duce la deficit de fier (anemie) şi la simptome precum oboseală, dispnee şi paloarea pielii. “Din punct de vedere histopatologic, cancerele de colon sunt adenocarcinoame. Mai rar, pot fi întâlnite limfoame, tumori neuroendocrine”, a adăugat specialistul.
Pacientul trebuie să se prezinte la medic dacă prezintă: