Ce este anticiclonul și ce efecte va avea această anomalie termică pentru planetă

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
07/02/2019, 14:59
Ce este anticiclonul și ce efecte va avea această anomalie termică pentru planetă GALERIE FOTO
Un anticiclon puternic a lovit centrul și estul Argentinei

Argentina este afectată în aceste zile de un val de caniculă determinat de un anticiclon care a lovit sâmbătă centrul şi estul ţării. Temperaturile au depășit 30 de grade Celsius în Patagonia, unde de obicei este mai frig și au atins și 38,2 de grade Celsius într-o zonă în care recordul fusese atins în 2013 (35 de grade Celsius)

„Anticiclonul este un câmp de înaltă presiune limitat de izobare închise de formă aproape eliptică sau circulară, unde presiunea crește de la periferie spre centru. Acest cîmp este caracterizat prin vânturi ce se rotesc în jurul unui centru de înaltă presiune, de la care aerul diverge orizontal și în care predomină mișcările descendente. Aceste vînturi bat în sensul acelor unui ceasornic în emisfera nordică și în sens contrar în emisfera sudică. În general, anticiclonul determină un timp cu nebulozitate redusă, călduros vara și rece iarna”, notează site-ul Wikipedia.

Temperaturile au înregistrat valori record. S-au înregistrat și 38,2 grade Celsius
Temperaturile au înregistrat valori record. S-au înregistrat și 38,2 grade Celsius

Un anticiclon puternic a lovit centrul și estul Argentinei

Un anticilon puternic a lovit centrul și estul Argentinei, iar efectele lui s-au resimțit imediat. În cele mai sudice provincii ale țării, unde valorile termice sunt de obicei scăzute, s-au înregistrat temperaturi caniculare. În Chubut, Santa Cruz şi Tierra de Fuego, temperaturile au trecut de 30 de grade Celsius, în timp ce în Rio Grande s-au atins 38,2 grade Celsius, fiind depășit recordul din 2013 (35 de grade Celsius). S-au depășit 30 de grade și în localitatea Ushuaia, iar autoritățile au decis ca o parte dintre angajații publici să nu mai meargă la muncă.

Decizia autorităților a fost criticată pe rețelele de socializare, având în vedere că în alte regiuni din țară, unde s-au înregistrat și 35 de grade Celsius, oamenii au mers la muncă în condiții normale. Valul de caniculă din Argentina este determinat de un anticilon care a împins o masă de aer foarte cald spre Patagonia.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×