CCR ar putea deveni arbitrul anticipatelor. Partidele de stânga vor să conteste o nouă nominalizare a lui Orban

Dizolvarea Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate ar putea fi blocată dacă președintele Klaus Iohannis l-ar nominaliza iarăși pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, cred Marcel Ciolacu și Victor Ponta, liderii PSD, respectiv Pro România. Cei doi susțin că nominalizarea unui premier care a pierdut deja încrederea Parlamentului ar fi neconstituțională.

”Suspiciuni de neconstituționale”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că, în cazul în care premierul demis, Ludovic Orban, va fi desemnat să formeze tot el viitorul cabinet, s-ar putea ajunge la arbitrajul Curții Constituționale.

”Există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Iohannis îl va nominaliza tot pe Orban prim-ministru. Eu știu că președintele respectă Constituția. Amintiți-vă că Traian Băsescu nu a respectat-o atunci când a refuzat să îl nominalizeze premier chiar pe Klaus Iohannis”, a declarat Ciolacu, miercuri seara, la Digi24.

În cazul în care nominalizarea lui Orban va fi contestată la Curtea Constituțională, ar putea fi dat peste cap și calendarul pe care președintele Iohannis și liberalii l-au pregătit pentru anticipate.

Numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”, a afirmat Victor Ponta, la postul public de televiziune.

PSD speră la o nouă majoritate

Un alt argument invocat de liderii partidelor de stânga împotriva instalării unui nou guvern liberal este acela că PSD și Pro România ar putea constitui în jurul lor o altă majoritate parlamentară, capabilă că obțină voturile pentru candidatul propus premier de ei, Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Ne lipsesc acum doar șapte voturi. Sunt mari șanse ca PSD și PRO România să aibă mâine (joi – n.red.) toate voturile necesare. Este o mare diferență între nominalizarea premierului și votul în Parlament”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democraților nu exclude posibilitatea să se ajungă la un scrutin anticipat, mai ales că PSD nu va vota pentru învestirea unui guvern liberal.

Pe de altă parte, Ciolacu estimează că un guvern liberal ar putea fi votat de partidele care nu-și doresc anticipatele astfel încât dizolvarea Parlamentului să nu mai fie posibilă. ”Noi suntem totuși minoritari, vor fi alții care vor vota guvernul”, a conchis Ciolacu.