Curtea Constituțională a României a decis în cursul zilei de miercuri că demersul Guvernului demis de a-și angaja răspunderea în Parlament pentru Legea bugetului de stat pe anul 2020 nu produce un conflict juridic de natură constituțională între cele două puteri ale statului, așa cum invocase Partidul Social Democrat. Potrivit magistraților, în aceeași situație se află și actul normativ privind bugetul asigurărilor sociale, adoptată tot prin asumarea răspunderii de către Cabinetul Orban.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins cererile formulate de preşedintele Senatului şi de preşedintele Camerei Deputaţilor şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi Guvernului României în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”, se arată în hotărârea CCR, dată publicității în această după-amiază.
Soluția este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Camerei Deputaţilor, Senatului şi Guvernului României. Imediat după adoptarea celor două acte normative, social-democrații au sesizat Curtea Constituțională, reclamând faptul că Guvernul Orban, demis ulterior prin moțiune de cenzură și propus Parlamentului pentru reînvestire, a încălcat Legea fundamentală a statului român prin asumarea răspunderii.
Chestionat pe marginea acestui subiect, Marcel Ciolacu s-a arătat dezamăgit de decizia magistraților CCR și a subliniat faptul că PSD putea ataca pe fond Legea bugetului, însă nu a recurs la acest demers, din dorința de a nu „bloca țara”.
Potrivit liderului formațiunii politice din opoziție, verdictul Curții Constituționale riscă să creeze un precedent periculos, întrucât asumarea răspunderii pentru cele două acte normative a fost un gest „iresponsabil” din partea fostului Executiv.
„Spre deosebire de PNL, noi am dat dovadă de responsabilitate. Nu am vrut să blocăm țara, prin contestarea pe fond a bugetului, ci să împiedicăm precedentul deosebit de periculos generat de iresponsabilitatea lui Orban. S-a deschis o cutie a Pandorei, acesta este adevărul! Și se va vedea pe viitor”, a declarat Marcel Ciolacu.
În replică, Alina Gorghiu susține că decizia PSD de a sesiza Curtea Constituțională cu privire la cele două Legi adoptate în Parlament prin asumarea răspunderii nu este altceva decât „praf în ochii electoratului” . Potrivit senatorului liberal, acest demers demonstrează încă o dată că alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru ieșirea din blocajul politic în care ne aflăm.
„Strategia PNL merge mai departe! Calendarul procedurilor pentru învestirea Guvernului a fost stabilit: plenul reunit va fi pe 24 februarie. Până atunci, candidații propuși pentru ministere vor fi audiați în comisii și se vor prezenta foarte bine, indiferent de șicanele PSD.
Și, dacă avem calendar, înseamnă că nu e vreun blocaj și nici nu avem conflict juridic de natură constituțională între Președinte și Parlament. Așadar, sesizarea depusă de Marcel Ciolacu la CCR pe această temă se dovedește a fi doar praf în ochii electoratului.
Între timp, bine ar fi ca țâfna PSD pe PNL, având ca unic motiv guvernarea resposnabilă de care am dat dovadă, să înceteze. Cu această atitudine, pe lângă faptul că se sabotează singuri, cel mai mare prejudiciu îl aduc românilor. Sunt convinsă că vom ajunge la alegeri anticipate pentru că reformarea României nu mai poate fi boicotată!”, a scris Alina Gorghiu într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.