Există meserii și meserii și tinerii aflați la început de carieră trebuie să știe exact de ce anume se apucă. Dacă te-ai întrebat vreodată câți bani câștigă un funcționar debutant la Primăria Sectorului 5, de exemplu, atunci FANATIK îți spune răspunsul corect. De fapt vom lua fiecare meserie în parte din această instituție, îți vom oferi și o grilă de salarizare și la final trebuie să decizi singur spre ce anume te îndrepți în viață.
Ultima grilă disponibilă pe site-ul primăriei, și, cel mai probabil cea după care se și merge este cea votată în 2017. Astfel, într-o ședință a Consiliului Local 5, aleșii au votat grila salariilor de bază din aparatul primăriei care a fost condusă până în 2016 de Marian Vanghelie. Pe lângă veniturile lunare de bază din primărie, s-au mai aprobat și salariile din instituțiile subordonate. Cel mai mare salariu de bază din Sectorul 5, este de 13.000 de lei pentru administratorii instituțiilor publice, în timp ce un muncitor poate ajunge la 2.500 de lei.
Reamintim că în salariul de bază nu intră sporurile încasate de un angajat, dar intră constribuțiile pe venituri pe care le datorează un angajat la bugetul public. Mai trebuie amintit că administratorii care pot încasa și 13.000 de lei intră în categoria personalului contractual și al funcționarilor. Concret, în acest moment, un funcționar debutant în Primăria Sectorului 5 poate să încaseze 2.300 de lei plus bonuri de masă.AI AICI GRILA DE SALARIZARE
Trebuie să știți că un funcționar public câștigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajații din restul economiei. O arată datele Institutului Național de Statistică. În iunie, cei peste 211.000 de salariați din sectorul „administrație publică și apărare” au ajuns la un salariu mediu net de peste 4.900 de lei. Vorbim de o creștere de 18 procente față de perioada similară a anului trecut. La nivel național, salariul net a ajuns la puțin peste 3.100 de lei.
Statisticile arată că de ani buni angajații din administrația publică și din apărare sunt cel mai bine plătiți bugetari, chiar dacă în ultimii ani creșterile salariale mai accelerate au fost pentru profesori și pentru angajații din sectorul medical. Majorările de la stat au generat și o migrație a angajaților din privat către sectorul bugetar, spun specialiștii.