Guvernul a aprobat măsuri care privesc alegerile europarlamentare, iar suma necesară a ajuns la un total de 252.732.000 de lei. Guvernul a adoptat în cursul zilei de miercuri, 27 februarie, măsurile care privesc organizarea și desfășurarea alegerilor, arată un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne. Hotărârile luate de Guvern au stabilit: modelul, dimensiunie, condiţiile de tipărire, de gestionare şi de utilizare a timbrului autocolant la alegerile pentru membrii dn țară în Parlamentul European din 2019.
Hotărârile Guvernului au stabilit și atribuțiile și sarcinile care revin: Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,prefecţilor şi primarilor în pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru PE din acest an. „Totodată, au fost aprobate Bugetul şi cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, suma necesară pentru buna desfăşurare a scrutinului este de 252.732 mii lei.
Aceste fonduri vor fi repartizate instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor, respectiv Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului General la Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, coform Ministerulu Afacerilor Interne. Președintele biroului electoral al secției de votare va fi cel care va asigura transmitterea către BEC a fotografiei procesului-verbal care privește consemnarea rezulatatelor prin mijloace electronice.
Alegerile europarlamentare de anul acesta vor avea drept rezultat un Parlament European cu nu mai puțin de 7055 membri. Diferența este din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Din mandatele actuale, adică 73, deținute de britanici, 46 vor urma să dispară, iar cele 27 rămase vor fi repartizate statelor care sunt subreprezzentate în legislativul UE. Plenul reunit al Parlamentului a votat în cursul zilei de miercuri, 27 februarie, propunerea Partidului Social Democrat, Constantin-Florin Mitulețu-Buică pentur funcția de președinte al Autrătății Electorale Permanente. 252 de voturi au fost pentru și 127 au fost împotrivă.