Există mai multe scenarii apocaliptice care au fost lansate în spațiul public în ultimii ani, iar chiar dacă unele dintre ele au fost demontate cu argumente de oamenii de știință, rămân altele care dau fiori omenirii. Unul dintre acestea se referă la o erupție a unui supervulcan, un fenomen deosebit de rar, dar care ar putea avea consecințe catastrofale.
„Supervulcan” este un termen colocvial care se referă la un crater masiv și la o sursă imensă de magmă. În general, această denumire poate fi aplicată acelor vulcani capabili să producă erupții intense și care se află la vârful ierarhiei în Indicele Explozivității Vulcanice (VEI), o scară alcătuită de cercetători pentru a clasifica puterea vulcanilor.
Astfel, o erupție supervulcanică ar fi clasificată undeva la peste 7 pe această scară VEI, în vreme ce erupțiile vulcanice obișnuite sunt undeva pe la 1-2. În ultimele 36 de milioane de ani au fost 42 de super-erupții, iar la momentul actual se estimează că pe Pământ sunt 20 de supervulcani, dar 7 dintre ei ar prezenta o amenințare reală.
Cel mai cunoscut dintre ele și cel mai periculos este supervulcanul Yellowstone din Statele Unite ale Americii. Aflat în parcul natural cu același nume, craterul Yellowstone adăpostește o pungă imensă de magmă. Acest lucru nu pare să fie foarte cunoscut de turiștii care vin prin zonă și care sunt fascinați de gheizerele și izvoarele termale de aici.
Însă pentru oamenii de știință, această zonă reprezintă un pericol real, așa că cercetătorii de la NASA țin sub supraveghere constantă Yellowstone. Ei sunt de părere că amenințarea acestui supervulcan este cu mult mai mare și mai reală decât cea a unei comete.
Cel mai negru scenariu în cazul unei super-erupțiia Yellowstone înseamnă o iarnă vulcanică ce ar putea aduce foametea la nivel mondial. O estimare făcută de ONU indica faptul că în cazul unei asemenea catastrofe, rezervele alimentare nu ar dura decât 74 de zile.
Se estimează, însă, că erupția unui supervulcan se produce, în general, într-un interval de peste 100.000 de ani, iar în cazul Yellowstone, acesta erupe la circa 600.000 de ani. Savanții se gândesc la metode prin care ar putea să scadă forța termică a vulcanului pentru a evita o erupție. O soluție ar fi pomparea de apă care să răcească magma, însă cel puțin pentru un moment, această variantă pare foarte greu de realizat.
În afara Yellowstone, mai sueRnt alți șase supervulcani considerați periculoși. Aceștia sunt Lake Toba (Indonezia), Taupo (Noua Zeelandă), Long Valley (California – SUA), Valles Caldera (New Mexico – SUA), Aira (Japonia) și Campi Flegrei (Italia).
Cel din urmă este cel mai apropiat de țara noastră și poate reprezenta un pericol pentru sudul Europei. Situat în apopiere de orașul Napoli, craterul Campi Flegrei a erupt ultima oară în 1538. În jurul anului 1980, acesta a dat semne că revine la viață și a provocat un val de cutremure în acea zonă. În aceste momente, cercetătorii spun că există condiții prielnice pentru o erupție, însă nu se știe cât de puternică ar putea să fie.