Care este termenul de depunere a declarației 230, pentru românii care vor să direcționeze 2% din impozit

ANAF a publicat în cursul zilei de joi proiectul de ordine pentru aprobarea procedurii în privința depunerii Declarației 230. Termenul de depunere al declarațiilor a fost modificat prin ordonanța de urgență. Același lucru s-a întâmplat și cu declarația unică. Românii nu trebuie să-și mai facă griji, termenul s-a extins de la 15 iulie, la 31 iulie în anul curent.  „Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.”

Care este termenul de depunere pentru declarația 230?

Termenul inițial pentru depunerea declarațiilor unice și a declarației 230 a fost de 15 martie, însă, acesta s-a extins la 31 iulie. Din nefericire, câteva erori tehnice s-au produs în apropierea termenului limită în cadrul site-ului oficial ANAF. Românii nu au încetat să sesizeze, astfel că problema s-a concluzionat cu un mai mult timp pentru aceștia.

„În prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!”, arăta mesajul celor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Care este noul termen pentru declaratia 230?

De ce s-a schimbat termenul depunerii declarației 230?

Potrivit Ministerului de Finanțe, Ordonanța de urgență care are în vedere modificarea termenului de depunere al formularului 230 are, desigur, un motiv întemeiat. De asemenea, și Declarația unică a avut parte de aceeași schimbare„Luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” şi prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, şi numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic şi implicit imposibilitatea de depunere a declaraţiilor în termenul legal.

Având în vedere riscul neconformării contribuabililor persoane fizice care au obligaţia să completeze şi să depună, până la data de 15 martie 2019, inclusiv, formularul 230 (privind redirecţionarea unui procent de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit, n.r.), respectiv Declaraţia unică, având în vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile şi data până la care acestea pot fi depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În scopul evitării aplicării de sancţiuni pentru neîndeplinirea obligaţiilor declarative şi de plată şi în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credinţă”, a specificat Ministerul de Finanțe.

Taguri: anafdeclaratie