Care este diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi praful de copt. Ambele se folosesc la prăjituri

Care este diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi praful de copt. Gospodinele trebuie să știe care este diferența dintre cele două produse, pentru a le putea folosi în mod corespunzător. Ambele pot fi folosite la prăjituri și la alte preparate.

Iată care este diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi praful de copt

Atât bicarbonatul, cât și praful de copt sunt cele mai ieftine și răspândite substanțe care ajută la dospirea aluaturilor. Gospodinele le folosesc la prăjituri, la pâine, la cozonaci, dar trebuie să se știe exact care este principala diferență dintre ele.

Pentru unele gospodine, cele două produse sunt cam același lucru. Le folosesc la prăjituri și la biscuiții de casă, la blaturile pufoase de tort sau la cozonaci. Dar există o diferență între ele și trebuie să știi cum să le folosești corect.

Care este diferenţa dintre bicarbonatul de sodiu şi praful de copt. Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Cum folosești bicarbonatul de sodiu

Se știe cât de utile este în casă bicarbonatul de sodiu. Acest produs minune îți face casa lună, fără preamult efort. Îți curăță cuptorul, indiferent de câtă grăsime se găsește în el. Face bateriile de la baie ca noi, iar faianța va străluci, mai ales dacă adaugi și puțină zeamă de lămâie. În aluat face la fel de multe minuni.

Când este amestecat cu un ingredient lichid și acid precum iaurtul, oțetul, zeama de lămâie sau laptele bătut, bicarbonatul face o reacție care provoacă bule de carbon. Acestea ajută aluatul să crească, îl fac mai pufos și mai afânat.

Gospodina trebuie să se miște repede, deoarece reacția bicarbonatului este rapidă, durează puțin, astfel că imediat ce modelezi aluatul trebuie să întinzi foile și să le coci.

Cum se folosește praful de copt

Praful de copt are același rol, ca bicarbonatul de sodiuajută la creșterea aluatului. Praful de copt are însă o acțiune mai lentă decât cea a bicarbonatului. Trebuie să știi că praful de copt conține bicarbonat, amidon și o substanță cu rol acid.

Având amidon, praful de copt nu are nevoie de un acid ca să reacționeze. De aceea, el se amestecă de obicei cu făina și este folosit la dulciurile cu aluat pufos sau la fursecuri.

Trebuie să mai știi că praful de copt reacționează de două ori, prima dată în contact cu ingredientele lichide și, a doua oară, la căldură. De aceea, prăjiturile care se fac cu acest agent de creștere se pun în cuptorul încălzit în prealabil.