Banca Transilvania a detronat BCR în 2019 și a devenit cea mai mare bancă din România, după nivelul activelor, care au crescut cu 25% în 2018, faţă de anul anterior, ajungând la 74,118 miliarde de lei. Reprezentanții băncii nu sunt pe deplin mulțumiți, în condițiile în care Guvernul României a decis să taxeze băncile după nivelul activelor.
Prin comparație, activele BCR au ajuns anul trecut la 71,53 miliarde lei, faţă de 70,931 miliarde lei în 2017. În ceea ce privește profitul, Banca transilvania a încheiat anul 2018 cu un plus net de 1,219 miliarde de lei, cu 2,82% mai mult decât în anul anterior, în timp ce BCR a înregistrat un profit de 1,2 miliarde de lei, în creştere cu 80% faţă de anul precedent.
„Fiecare bancă îşi are propria politică de expansiune, pe noi ne interesează foarte tare relevanţa şi impactul. Mă bucur foarte tare că Banca Transilvania este o bancă foarte puternică, mă bucur că au reuşit să facă prin achiziţii ceea ce şi-au dorit, şi-au îndeplinit obiectivele. Cred că România are nevoie de bănci foarte puternice şi care încearcă să creeze impact şi relevanţă. Locul în sine nu e un obiectiv pentru noi”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.
Banca Transilvania a detronat BCR în 2019 și a devenit cea mai mare bancă din România, după nivelul activelor, însă reprezentanții băncii susțin că nu se pot bucura pe deplin din cauza taxei pe activele bancare, care a fost introdusă de Guvernul României. „Nu am putut să ne bucurăm pentru unde am ajuns! Pare că ne-am străduit degeaba, ca să fim penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active care înseamnă naţionalizarea profiturilor. De la înfiinţare, BT a reinvestit în România, în creşterea businessului său, aproape tot profitul obţinut. Acum, cu taxa asta pe lăcomie, ne gândim dacă nu era mai bine să dăm acţionarilor dividende”, a declarat Omer Tetik, CEO Banca Transilvania.