Cannes 2016. Cristian Mungiu a cîştigat premiul pentru regie

Ionuţ Cataramă   
în Monden
23/05/2016, 00:31
Cannes 2016. Cristian Mungiu a cîştigat premiul pentru regie

Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016 a fost acordat ex-aequo regizorilor român Cristian Mungiu şi francez Olivier Assayas.

Pe scena de la Cannes, regizorul român a mulţumit juriului festivalului, actorilor şi întregii sale echipe. „Bacalaureat” a fost inclus, de publicaţia Hollywood Reporter, pe lista numită „Cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Jurnaliştii de peste Ocean spun că filmul lui Cristian Mungiu este „o privire clinică asupra traiului în România contemporană.”

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Despre „Bacalaureat”,pentru Digi24, Cristian Mungiu a spus: „E vorba deopotrivă şi despre un părinte şi despre un copil şi despre nişte relaţii, şi despre un examen, examenul fetei, dar şi despre examenul lui. Până la urma, filmul vorbeşte despre o vârstă, despre ce se întâmplă atunci când constaţi că mai mult din viaţa ta e deja în urma ta decât mai e înainte şi cam ce fel de sens poţi da vieţii tale atunci… De fiecare dată într-un asemenea moment încerci să-ţi foloseşti experienţa de viaţă şi înţelepciunea, iluzionându-te că ai putea să o foloseşti pentru copilul tău. Să i-o transferi cumva ca să nu facă greşelile pe care le-ai făcut tu acum, când te uiţi înapoi, evident că e o iluzie asta, nu se poate, dar când faci un film care are în centru o relaţie cumva şi un moment din viaţa nu e vorba doar despre părinte sau despre copil. Filmul cuprinde şi punctul lui de vedere asupra vieţii dar şi punctul de vedere asupra vieţii a celorlalte personaje, inclusiv al celor de vârsta fetei din film, adica în jur de 18 ani”.

Sursa: Digi24

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×