Au avut loc schimbări importante în lege! Când vor putea retrage românii bani din pilonul II de pensii și ce condiții au fost modificate. Oamenii trebuie să știe despre aceste schimbări aduse contribuțiilor adunate, care pot fi transferate către sistemul public de pensii.
Conform ordonanței de urgență nr. 114/2018, modificări importante au fost aduse pilonului II de pensii. Românii care au contribuit își pot transfera fondurile, însă trebuie să țină cont de anumite condiții. „OUG 114 a venit cu opţiunea de a aface transferul din Pilonul II de pensii. Această opţiune se poate realiza doar în cazul în care s-a contribuit cel puţin cinci ani în fondul privat de pensii”, a spus Stela Andrei, director impozitiv pe venit şi contribuţii sociale EY România, în cadrul conferinţei anuale de fiscalitate EY Româna.
Contribuabilii se vor putea „atinge” de bani numai după ce vor ajunge la vârsta de pensionare. „Ce e important să ştim este că acei bani care au fost acumulaţi, chiar dacă optăm să nu mai contirbuim şi să migrăm în sistemul public, ei nu sunt pierduţi, ci vor rămâne într-un cont personal, dar vor fi blocaţi până ajungeţi la vârsta de pensionare. Cota de contribuţie acum este de 3,75%. Puteţi continua să contribuiţi sau puteţi să o transferaţi”, a mai adăugat Stela Andrei, potrivit bugetul.ro.
„Cei care critică nu conştientizează că cei în vârstă nu au nevoie de nicio emoţie, să li se spună că de mâine nu mai avem bani de pensie”, spune ministrul Muncii, Mariu Budăi. „De la preşedintele ţării până la toţi cei care au spus că nu sunt bani de pensii şi salarii. Pentru că nu poţi să îţi baţi joc de pensionari şi să vii să le spui nu vor mai fi bani de pensii. Am avut astfel de declaraţii şi pe parcursul anului 2017. Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar vreau să spun că induce (n.r. se referă la preşedintele Klaus Iohannis) o stare de nelinişte. Și pensionarii vor spune la vot cum se cheamă”, a mai adăugat Budăi.