Cazurile de coronavirus sunt tot mai multe de la o zi la alta, iar virusul s-a extins în mai multe țări din Uniunea Europeană, cât și în Statele Unite ale Americii. Probabil cei mai mulți se întreabă când va lua sfârșit această pandemie care a fost descoperită într-o piață din Wuhan, China și iată că un expert chinez a găsit răspunsul mult așteptat.
Directorul Centrului Naţional de Cercetări Clinice pentru Boli Respiratorii din China Zhong Nanshan a declarat în cadrul conferinţei organizate de guvernul provinciei Guangdong din China care a avut loc joi, 12 martie, că pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit abia în vară când temperaturilor vor crește mai mult.
Recunoscut pentru activitatea sa din timpul epidemiei SARS Zhong a mai spus că cel mai probabil virusul va dispărea în iunie, dar asta numai în situația în care țările foarte afectate de COVID-19 vor lua măsuri suficiente pentru a opri răspândirea.
„Dacă unele ţări nu acordă atenţie pericolului şi gradului de infectare ale pandemiei şi nu intervin în forţă, atunci ar putea dura mai mult. În mod normal, vara, când temperatura este relativ ridicată, virusul este relativ mai puţin activ”, transmite expertul chinez, potrivit Mediafax.
Potrivit aceluiași expert din China coronavirusul a avut apogeul în luna februarie și urmează să fie ținut sub control până la finalul lunii aprilie. Pe de altă parte Zhong Nanshan a mai declarat că în momentul de față cazurile importate în China prezintă simptome puţine, estimând rata de deces în afara Chinei la 3,2%.
Epidemiologul a vorbit în termeni optimiști și a mai anunțat că nu mai puțin de 80% dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 au fost vindecate, în timp ce rata de reinfectare a pacienților care s-au vindecat a devenit tot redusă. Vă reamimtim că în China au fost confirmate 80.980 de cazuri şi 3.173 decese încă de la declanșarea pandemiei de coronavirus.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat oficial în cursul zilei de miercuri, 11 martie, că s-a trecut la o altă etapă și prin urmare epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemiei, dar asta nu înseamnă că ne îndreptăm spre suferință mai mare sau moarte.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a spus directorul OMS.
„Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte.
Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări”, a mai subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus.