Credincioșii din lumea întreagă o pomenesc sâmbătă, 7 decembrie, pe Sfânta Muceniță Filofteia care s-a născut și a trăit pe teritoriul României. Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, dar nu se știe exact din ce neam provenea: român sau bulgar.
Sfânta Muceniță Filofteia este cunoscută în tradiția populară sub numele de Poitra lui Nicolae și este pomenită de Biserica Ortodoxă chiar după Sfântul Nicolae. Anual, pe 7 decembrie, credincioșii o cinstesc pe Filofteia, al cărei nume înseamnă în limba greacă „iubitoare de Dumnezeu”.
Din păcate, Sfânta Filofteia nu a avut o viață prea lungă fiind omorâtă de tatăl său pentru a arătat milă față de oamenii sărmani. Filofteia a fost ucisă la vârsta de numai 12 ani și a fost canonizată în anul 1950 de Sinodul BOR.
Istoria arată că Sfintele Moaște ale Filofteiei au ajuns prima dată la Târnavo, un oraș din Bulgaria, unde au rămas până în 1393. Acesta a fost anul în care turcii au ocupat teritoriul bulgar și au ars din temelie orașul. Mai mulți credincioși au luat moaștele și le-au dus la Vidin unde au stat timp de 3 ani.
În momentul în care amenințarea turcă a crescut, iar armatele creștine au fost înfrânte la Nikopole, moaștele au fost oferite în dar domnitorului Țării Românești, Mircea cel Bătrân (1386-1418). Sfintele moaște ale Filofteiei au fost depuse la o veche ctitorie domnească de la Curtea de Argeș care poartă hramul Sfântului Nicolae.
Acesta este și motivul pentru care Sfânta Muceniță Filofteia este cinstită pe 7 decembrie, imediat după ziua hramului de la catedrala mitropolitană. Neagoe Basarab a construit o nouă Biserică câțiva ani mai târziu, iar pe 15 august 1517 a fost sfințită. Următoarea zi moaștele au fost așezate în Biserică.