Calendar ortodox pentru miercuri, 13 noiembrie 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Trei lucruri sunt complet interzise

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
12/11/2019, 15:15
Calendar ortodox pentru miercuri, 13 noiembrie 2019. Biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Trei lucruri sunt complet interzise
Sfântul Ioan Gură de Aur este pomenit mâine de Biserica ortodoxă. Sursa foto: basilica.ro

În calendarul ortodox de miercuri, 13 noiembrie 2019, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Această zi este marcată cu cruce neagră și, conform tradițiilor și superstițiilor, sunt interzice mai multe lucruri.

Calendar ortodox 13 noiembrie: Ce să nu faci de Sfântul Ioan Gură de Aur

În ziua în care biserica îl pomenește pe Sfântul Ioan Gură de aur nu este bine să speli hainele cu mâna ori să te apuci de croitorit, pentru că vei avea parte de ghinioane mai ales în relațiile cu cei din jur. Nu este bine nici să muncești sau cel puțin nu în prima parte a zilei, atunci când are loc slujba religioasă din biserici și mănăstiri. Totodată, nu e bine să te cerți cu nimeni, căci dacă o faci, vei fi în vrajbă cu oamenii din jur până la finalul anului.

Ioan Gură de Aur s-a născut în Antiohia, undeva între 344 și 354. A primit botezul creștin abia la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, îndrumat de Andragațiu. A devenit diacon și preot, urmându-l pe marele Meletie, iar după moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, acesta i-a luat locul. Acesta a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe 28 februarie 398. Sfântului Ioan Gură de Aur îi sunt atribuite o serie de merite printre care reformarea preoțimii și a cetății bisericești, care în vremurile în care a trăit au trecut prin momente grele, de decădere. L-a avut ca dușman pe Teofil al Alexandriei.

Rugăciunea către Sfântul Ioan Gură de Aur

Iată și rugăciunea pe care e bine să o spui mâine: „O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică. Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin” (sursa rugăciunii: doxologia.ro).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×