Credincioșii din lumea întreagă îl sărbătoresc luni, 5 august pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul care s-a născut într-o comună din țara noastră. Acest sfânt a primit la botez numele Ilie și s-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din județul Botoșani. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a rămas orfan de mic copil și a fost crescut de bunică.
Biserica Ortodoxă îl cinstește în prima zi a săptămânii luni, pe 5 august pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, sfântul de origine română născut în comuna Crăiniceni din județul Botoșani. Ilie, așa cum a primit numele la botez a făcut primii ani de școală în satul natal, iar apoi a urmat cursurile de gimnaziu la Lipcani, Hotin și liceul l-a urmat la Cozmeni-Cernăuți. Starețul Nicodim Munteanu l-a primit cu brațele deschide în viața monahală.
Ilie a efectuat stagiul militar și apoi a devenit bibliotecar la Mănăstirea Neamț. Ulterior, a predat la seminarul de la mănăstire cursuri de literatura română. În 8 aprilie 1936 a venit un nou stareț la Mănăstirea Neamț. Arhimandritul Valerie Moglan care avea să devină mai târziu arhiereu vicar la Iași l-a tuns pe Ilie în monarhism și a primit un nou nume, Ioan. Cel care i-a fost naș și părinte duhovnicesc a fost ieromonarhul Ioachim Spătarul, egumenul schitului Pocrov.
Tânărul monarh Ioan a plecat spre Țara Sfântă în noiembrie 1936. După ce a luat alți doi călugări și a primit aprobarea mitropolitului Nicodim, Ioan a mers doi ani în pustiu până a ajuns la Mănăstirea ”Sfântul Sava”. Aici a stat timp de 8 ani, iar în 1947 a fost hirotonisit preot în Biserica Sfântului Mormânt. Totodată, Ioan a fost numit egumen la Schitul românesc din Valea Iordanului care purta hramul ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Ioan a condus acest schit până în anul 1952.
Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul și ucenicul său Ioanichie au intrat în anul 1952 în obștea Mănăstirii Sfântului Gheorghe Hovezitul din Pustiul Hozevei. Vara următoare s-a retras într-o peșteră care purta numele de Chilia Sfânta Ana unde și-a petrecut ultimii ani din viață. Aici, în această peșteră Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a trecut prin multe încercări și a dus o viață aspră. A trecut la cele veșnice la vârsta de 47 de ani, pe 5 august 1960.
Trupul Cuviosului Ioan Iacob Hozevitul a stat timp de 20 de ani în peștera Sfânta Ana. O tradiție locală spune că în luna august 1980 conducerea mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul au deschis peștera și au luat osemintele Cuviosului pe care le-au dus în gropnița de obște. După alte două decenii s-a constatat cu uimire că trupul său nu a putrezit, iar Sfântul Sinod al Bisericii noastre a luat decizia să-l canonizeze fiind prăznuit în calendarul ortodox pe 5 august.