Biserica Ortodoxă îl cinstește joia aceasta, în data de 22 august pe Sfântul Mucenic Agatonic care a fost cetățean al Nicomidiei și a fost convertit la creștinism de mai mulți păgâni.
Sfântul Agatonic a trăit în Nicomidia pe vremea împăratului Maximian (284-305). După ce a fost convertit la creștinism de mai mulți păgâni a devenit Mucenicul lui Hristos și a întors foarte mulți elini de la idoli și i-a adus la dreapta credință.
Principele Nicomidiei a devenit creștin, iar când împăratul Maximian a aflat asta l-a trimis pe comitul Evtolmie în această țară. Acest comit a ajuns în țara Pontului călătorind pe mare în corabie și a ajuns într-un loc numit Carpin unde l-a văzut pe Sfântul Zotic cu ucenicii săi, mărturisind pe Hristos. Împăratul a poruncit ca principele Nicomidiei să fie exilat în Tracia și foarte mulți creștini au pierit în mâinile lui Evtolmie.
Printre creștinii care și-au pierdut viața în acea perioadă se numără: Zinon, Teoprepie, Achindin și Severian. Aceștia au fost uciși după ce au îndurat chinuri groaznice și nu mai puteau să meargă. Apoi acest comit a mers în Silivria, într-un loc numit Amus unde se aflau principele Nicomidiei și Sfântul Mucenic Agatonic, dar și toți creștinii aduși din Nicomidia. Comitul Evtolmie i-a chinuit pe toți și pentru că nu și-au lepădat credința pentru Domnul nostru Isus Hristos le-au fost tăiate capetele.
Troparul Sfântului Mucenic Agatonic şi al celor împreună cu dânsul, glasul al 4-lea: „Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule”.
Tot astăzi Biserica Ortodoxă îi mai pomenește pe Sfânta Muceniță Antuza și a Sfântului Mucenic Atanasie, episcopul, Mucenicilor Harisim și Neofit și Sfinților Mucenici Irineu, Or și Oropsis. Mâine, în data de 23 august are loc pomenirea Sfântului Mucenic Lup.