Biserica Ortodoxă îl cinstește duminică, 11 august pe Sfântul Nifon, patriarhul Constantinopolului, primul sfânt canonizat pe teritorul țării noastre. Tot Sfântul Nifon este cel care a alcătuit „Rugăciunea de Dezlegare” care se citește la Slujba înmormântării.
Duminica aceasta, în data de 11 august credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Nifon care s-a născut în perioada 1434 – 1440 în ținutul Peloponez din sudul Greciei. La botez a primit numele Nicoale, iar când a fost tuns în călugărie a primit numele de Nifon. Vestitul pustnic este cel care l-a tuns în călugărie. În 1483 a fost chemat să slujească în scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, iar trei ani mai târziu a ajuns patriarh al Constantinopolului.
În anul 1488 a fost înlăturat din scaun de sultanul Baiazid al II-lea, apoi a ajuns în Mănăstirea Sfântului Ioan Prodromul din orașul Sozopolis (Bulgaria de azi). În acest loc a ridicat un schit unde a stat până în anul 1496 până în momentul în care a fost chemat la conducerea Patriarhiei Ecumenice.
Sfântul Nifon a fost exilat de turci în Adrianopol în anul 1498. În Adrianopol l-a cunoscut pe domnitorul Radu cel Mare al Țării Românești. Sfântul Nifon a ajuns în anul 1504 în Țara Românească pentru a conduce și reorganiza Biserica. Ulterior, Sfântul Nifon s-a retras la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte, apoi la Mănăstirea Dionisiu. Aici Sfântul Ierarh Nifon și-a dat duhul.
Neagoe Basarab a avut un vis în care i s-a poruncit ca moaștele Sfântului Nifon să fie așezate într-un sicriu de argint, poleit cu aur și pietre scumpe și duse la Mănăstirea Dionisiu. Monarhii i-au oferit în semn de mulțumire lui Neagoe Basarab capul și mâna dreaptă a Sfântului Nifon care au fost depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș și mai apoi mutate la Biserica Sfântul Dumitru, Catedrala Mitropoliei Craiovei, unde se află și în momentul de față.
Tot duminca aceasta se mai pomenesc Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul, Sfințirea Bisericii Eleusa, Icoanei nefăcute de mâna Domnului nostru Isus Hristos și Sfinții Mucenici Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie și Gaian.