Calendarul ortodox de azi, 8 ianuarie, arată că se pomenește părintele Gheorghe Hozevitul . De asemenea, azi este și prăznuirea mainii noastre Domnica, Sfinții mucenici Iulian și Vasilisa, dar și a celor împreună cu ei, sfinții mucenici care au crezut în Iulian și care s-au săvârșit prin sabie, pomenirea cârmuitorului Marchian, sfântul mucenic Carterie, părintele nostru Chir, arhiepiscop al Constantinopolului, cu slujba în Mânăstirea Hora, sfântul Attic, patriarh al Contantinopolului, sfântul prooroc Sameu Elamiteanul, dar și sfântul Agaton, care a sfârșit în pace.
„Ce este mai mare: osteneala cea trupeasca, sau păzirea celor dinlăuntru?” Iar bătrânul a zis: „Omul este asemenea unui pom; deci, osteneala cea trupeasca este frunza, iar păzirea celor dinlăuntru este roada. Şi fiindcă, după ceea ce este scris: < Tot pomul care nu face roada bună, se taie şi în foc se arunca > (Mt. 7, 19), arătat este că pentru roada este toată osârdia noastră, adică pentru păzirea mintii. Dar este trebuinţa şi de acoperemântul şi podoaba cea de frunze, care sunt ostenelile cele trupeşti. „
Fericitul părinte Gheorghe Hozevitul a părăsit neamul și a venit la Ierusalim să se închine la mormântul Mântuitorului și să dea credința lui Iisus Hristos mai departe. Acesta a câștigat sfințenia și harul, iar mai apoi a intrat în Mânăstirea denumită Hozeva. Gheorghe Hozevitul s-a făcut monah și a trecut în rândul fraților.
„Cu vietuirea lui uimea pe toti si îi îndemna sa aiba dorinta si râvna rabdarii celei mai presus de fire. Deci, ajungând pe culmea nepatimirii si umplându-se de darul Duhului Sfânt, a fost ca un stâlp însufletit si ca o icoana a tuturor bunatatilor pentru cei din mânastire si pentru toti ceilalti. Pâna la sfârsit n-a slabit din înfrânare, aflând odihna ostenelilor si durerilor sale celor multe prin mutarea catre Domnul Cel mult dorit.”