În această zi de 5 februarie, în calendarul ortodox are loc pomenirea sfântelor muceniţe Agata și Teodula. Tot în această zi are loc pomenirea preacuviosului părintelui nostru Teodosie cel din Scopelon, dar și a preacuviosului părintelui nostru Polieuct, patriarhul Constantinopolului.
Conform calendarului creștin ortodox, Sfânta Agata era din cetatea Panormos din insula Sicilia. Ea strălucea, fiind de o frumusețe rară, prin nevinovăţie şi prin podoabă sufletească, şi era foarte bogată. Ea a fost dată ighemonului Cvintian, care a îndrumat-o către femei necredincioase, ce se chema Afrodisia, ca să o întoarcă de la credinţa în Hristos. Agata nu a cedat, chiar dacă a fost chinuită și schingiuită. A fost aruncată în temniţă, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu. Se zice că pe mormântul ei îngerul a adus o lespede pe care erau scrise aceste cuvinte: „Cuget cuvios, lucrând în libertate, cinste de la Dumnezeu şi patriei mântuire”.
Conform calendarului ortodox, pe 5 februarie are loc pomenierea sfintei muceniței Agata, dar și a muceniței Teodula. Aceasta din urmă a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (305-311). Atunci în cetatea Azarvei (Asia Mică) conducea un bărbat cu numele Pelagiu, şi acesta a dezlănţui prigonit creştinii. Atunci, sfânta a stat înaintea judecăţii lui Pelagiu. Şi a mărturisit înaintea tuturor pe Hristos Dumnezeu adevărat. Ea a fost spânzurată de perii capului de un chiparos, şi cu nişte frigări de fier înroşite în foc i s-au străpuns sânii.
„Şi aflând ighemonul aceasta a îngenunchiat înaintea fericitei Teodula, rugând-o cu lacrimi să se roage Dumnezeului ei, ca să refacă iarăşi statuia cea zdrobită, şi să fie aşezată la locul unde se găsea; căci dacă se va face aceasta, el însuşi va veni la credinţa lui Hristos şi se va face creştin. Atunci sfânta, rugându-se lui Dumnezeu, îndată statuia cea sfărâmată, din dumnezeiască poruncă, întreagă s-a aşezat la locul ei; şi aflând-o pe aceasta trimisul împărătesc întreagă, întorcându-se a dus vestea împăratului, care a poruncit ighemonului prin scrisori să chinuiască pe sfânta Teodula cu multe feluri de chinuri şi la amară moarte să o dea.”, conform calendarului ortodox.
„Acesta era din neam din Antiohia, trăgându-se din părinţi străluciţi şi de seamă. Găsind el în muntele cel de lângă Cilicia un luminiş de pădure, şi-a făcut acolo o mică locuinţă, în care petrecea cu post, cu priveghere şi cu îngenunchieri la pământ, având îmbrăcăminte aspră. Nevoindu-se în felul acesta multă vreme a dobândit har şi îndrăzneală înaintea lui Dumnezeu şi scotea din piatră seacă apă.”, conform calendarului creștin ortodox.