Calendarul ortodox îl prăznuiește astăzi, 3 septembrie pe Sfântul Mucenic Antim. Acesta a trăit în timpul împăraților Dioclețian și Maximian, dușmani declarați ai creștinilor. Antim era chiar pastorul Bisericii Nicomidiei când împăratul Maximilian a ordonat persecuția creștinilor. 20 de mii de oameni au fost uciși atunci, în urma ordinului împăratului respectiv.
În timpul acestei prigoane, Sfântul Antim era prezent în satul Semana, dar nu pentru a se feri de moartea mucenicească, ci pentru a-i întări pe cei de acolo în primirea muceniciei. Una dintre scrisorile trimise de către el creștinilor aflați la grea încercare în temnițe a ajuns chiar la împăratul Maximilian.
Acesta s-a supărat foarte tare atunci când a citit cum Antim le cerea creștinilor să nu părăsească credința și să n renunțe la calea pe care au apucat-o. Împăratul a poruncit atunci ca Antim să fie prins și adus de îndată înaintea lui pentru a da explicații.
Sunt trimisi douăzeci de soldați în căutarea și prinderea sa. Antim, văzător cu duhul, le-a ușurat munca soldaților și le-a ieșit în întampinare acestora. I-a dus la casa sa, le-a slujit la masă ca unor oaspeți de seamă, și numai după aceea le-a mărturisit că el este cel căutat.
Soldații, uimiți de bunătatea lui Antim, i-au poruncit acestuia să se ascundă, spunând că-i vor mărturisi împpratului că nu l-au găsit. Antim le-a spus atunci soldaților că nu se ferește să primescă moartea pentru Hristos și că nu i se cade cestinului să mintă.
În drum spre împărat, toți soldații au crezut în Hristos și au primit chiar să fie botezați. Ajuns în fața împăratului, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, însă acesta nu a renunțat nici măcaro clipă la vechile învățăturiși la credința în Hristos. După multe și felurite cazne, împăratul a ordonat să i se taie capul lui Antim.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stănișoara;
– Sfintei Febe, diaconița din Chenhrea;
– Sfântului Cuvios Teoctist;
– Sfântului Zinon; a Sfintei Vasilisa;
– Sfântului Aristion, episcopul Alexandriei;
– Sfântului Hariton;
– Sfântului Mucenic Arhontiul;
– Sfântului Mucenic Polidor.