În data de 29 a lunii martie, potrivit calendarului ortodox, îi pomenim pe sfinții mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, diaconul Chiril și mulți alții împreună cu ei. Sfântul Marcu a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare.
Acesta, plin fiind de râvnă dumnezeiască, a dărâmat la pământ multe temple ale idolilor și a zidit multe biserici. După Constantin cel Mare, a venit în fruntea împărăției Iulian Apostatul, iar credința în idoli a fost ridicată la mare cinste din nou și au avut de suferit mulți, care luaseră parte parte la dărâmarea templelor idolești. Inițial, sfântul Marcu s-a ascuns de cei care îl căutau, însă, înțelegând că unii dintre credincioși erau trași la răspundere pentru el, a venit și s-a predat lor.
Ticăloșii păgâni l-au luat, l-au dezbrăcat și după ce i-au acoperit trupul de răni, l-au aruncat în câteva locuri pline de murdărie. După acest episod l-au scos și dat pe mâna unor slugi, pentru a-l înțepa cu andrele. Ulterior, i-au acoperit corpul cu saramură și cu miere, apoi l-au ridicat în aer cu niște frânghii, în mijlocul verii, pentru ca soarele să-l ardă de viu și pentru a fi hrana viespilor și albinelor.
”În tot timpul cât a pătimit acestea însă, acest minunat bărbat a răbdat cu tărie, nu numai din pricina evlavie lui, ci şi pentru ca să nu se mai dea chinuitorilor lui şi alţi bani pentru zidirea din nou a templelor idoleşti dărâmate.
Biruind cu gândul său, a biruit şi cu fapta. Căci, văzându-l toţi că suferă chinurile cu bărbăţie şi cu putere, păgânii din jur în cele din urmă s-au schimbat şi au învăţat prin pocăinţă credinţa cea adevărată”, se arată în calendar-ortodox.ro.