Calendar ortodox, 27 noiembrie, pomenirea Sfântului Mucenic Iacov Persul

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
26/11/2018, 16:31
Calendar ortodox, 27 noiembrie, pomenirea Sfântului Mucenic Iacov Persul
Astăzi, 27 noiembrie, îl pomenim pe Sfântul Mucenic Iacov Persul

Conform calendarului ortodox, în ziua de 27 noiembrie îl pomenim pe Sfântul Mucenic Icov Persul. Acesta a trăit în perioada lui Onoriu și Arcadie, fiind împărați creștini, în anii 395. Creștin de la strâmoșii săi, locuind în țara eluzișiilor, de neam cinstit și luminat, a locuit în cetatea perșilor care se numea Bitlava. De altfel, Sfântul Mucenic Iacov Persul a fost foarte iubit de Izdegherd, împăratul perșilor. Iar, în vremea în care era foarte iubit, s-a lepădat de credința lui Hristos și s-a retras, împreună cu împăratul la pierzare. Mai târziu, pentru faptul că a ales mai mult dragostea împăratului decât a lui Hristos, mama și femeia lui s-au înstrăinat de dânsul. Iar, pentru că a ales prietenia și împăratului perșilor și a lăsat credința pentru mărirea trecătoare, a dobândit rușine și osândă. S-a umilit cu sufletul și s-a îndepărtat de legea cea deșartă a lui Izdegherd, iar mai apoi a plâns ca s-a despărțit de Hristos.

Mai târziu, stând drept în fața împăratului, și-a mărturisit credință veșnică în Hristos. În cele din urmă, conducătorul perșilor s-a mâniat pe el și a poruncit să-i fie tăiat fiecare încheieturile trupului lui. Acesta, fiind tăiat în bucăți, i-au rămas doar capul și pântecele. Iar, furia împăratului fiind foarte mare, a decis să i se taie și capul, iar așa a luat Sfântul Mucenic Iacov Persul cununa nevoinței cea nestricăcioasă de trei ori.

În calendar ortodox, 27 noiembrie, în pomenim pe Sfântul Mucenic Iacov Persul

calendar ortodox 27 noiembrie 2018 sfantul mucenic iacov persul
Sfântul Mucenic Iacov Persul a lăsat credința pentru mărirea trecătoare, a dobândit rușine și osândă

Toto în a douăzeci și șaptea zi din luna noiembrie sărbătorim pe Preacuviosul Pinufrie, care s-a săvârșit cu pace, pe Preacuviosul Părintele Natanael de la Nitria, pomenim și pe Sfântul Moise cel din Palestina. ”Iar, cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.” Pomenirea Sfântului Mucenic Iacov Persul vine după o mare sărbătoare în care am pomenit-o pe Sfânta Muceniță Ecaterina. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×