Calendar ortodox, 24 septembrie: pomenirea cuviosului părinte Coprie

24 septembrie este o zi extrem de importantă pentru toți credincioșii, întrucât astăzi se săvârșește pomenirea cuviosului părinte Coprie. Potrivit calendarului creștin-ortodox, acesta s-a născut chiar lângă Mănăstirea Sfântului Teodosie Chinoviarhul, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului Domnului, în ciuda nenumăratelor chinuri pe care a fost nevoit să le îndure.

Calendar ortodox pentru ziua de 24 septembrie

Acest sfânt părinte s-a născut în gunoi lânga Mânastirea Sfântului Marelui Teodosie Chinoviarhul, dintr-o femeie urmărită de agareni, cu alți mulți creștini care fugeau către Sfântul Teodosie că să scape. După ce s-au dus pagâni, potoliți de dumnezeiescul dar ce locuia în Sfântul Teodosie, au aflat călugării pe copilul ce se născuse în gunoi. Din porunca marelui Teodosie l-au luat și l-au numit Coprie (adică gunoi) și a fost hrănit cu laptele unei capre, care păștea în câmp împreuna cu celelalte.

Iar când știa vremea că trebuie să sugă copilul, se pogora singură din munte de-l alăpta și iar se întorcea la turmă. Dacă s-a făcut mare, copilul era foarte drag marelui Teodosie, și s-a învrednicit de Duhul Sfânt. Căci păzind curăția sufletului a ajuns de i se supuneau fiarele sălbatice. Așa, într-una din zile, aflând un urs în grădina mâncând laptucile, l-a luat de urechi și l-a scos afară. Și poruncindu-i, cu ruga marelui (Teodosie), n-a mai cutezat ursul altădată să mai între în grădina. Și în munte suindu-se cu un măgar la lemne, și aducând lemnele iarăși a venit un urs, și a apucat măgarul să-l vatame”, se arată în calendarul creștin-ortodox.

Părintele Siluan Athonitul este prăznuit pe 24 septembrie

Pomenirea părintelui Siluan Athonitul

Tot pe 24 septembrie, credincioșii din întreaga țară săvârșesc pomenirea părintelui Siluan Athonitul. Acesta s-a născut 1866, iar la vârsta de 27 de ani a ales să-și dedice viața slujirii lui Dumnezeu, ajungând astfel la Muntele Athos.

Acest Siluan, cetățean al Ierusalimului cel ceresc, s-a ivit din părinți cucernici de pe pamântul Rusiei în satul numit Sovsk, tinând de Mitropolia Tambovului. S-a născut în anul al 1866-lea de la nașterea dupre trup a Cuvântului lui Dumnezeu, și din tinerețe a fost chemat la pocăînță de Însasi prealaudata Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria.

Ajungând cu vârsta la al 27-lea an, a părăsit grijile lumii și întarindu-se la drum cu rugăciunile celui între sfinți Părintele Ioan din Kronstadt, a ajuns în Grecia, la vestitul Munte Athos, luând asupra-și jugul cel monahicesc în Mânastirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

Dăruindu-se din tot sufletul lui Dumnezeu, în puțînă vreme nu numai a primit rugăciunea cea neîncetata în dar de la Preasfânta de Dumnezeu Născătoare, dar și negraitei dumnezeiești arătări în slavă a Domnului nostru Iisus Hristos s-a învrednicit, în cinstită biserica a Sfântului Prooroc Ilie care se află în moară zisei mânastiri”, se arată în calendarul ortodox.