Calendar ortodox 24 ianuarie. Pomenirea preacuvioasei maici Xenia din Roma

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
23/01/2019, 16:38
Calendar ortodox 24 ianuarie. Pomenirea preacuvioasei maici Xenia din Roma
Calendar ortodox 24 ianuarie. Pomenirea preacuvioasei maici Xenia

Pe 24 ianuarie 2019, creștinii o pomenesc pe preacuvioasa maică Xenia, care venea dintr-un neam cinstit și râvnitor, din marea cetate a Romei. Tot în această zi mai sunt pomeniți, printre alții, sfinții mucenici Pavel, Pavsirie şi Teodotion, preacuviosul părinte Macedonie și sfântul cuvios mucenic Anastasie Persul.

Conform calendarului ortodox, părinții preacuvioasei maici Xenia doreau să o mărite și i-au pregătit nunta, însă „ea s-a sculat şi a fugit din cămara de nuntă, împreună cu alte două femei tinere, slujitoarele ei. Călătorind pe mare şi trecând prin Alexandria, a sosit în ostrovul Cos. De aici, fiind îndemnată spre viaţa călugărească de minunatul ieromonah Pavel, s-a aşezat în cetatea Milassa din Careia, unde şi-a făcut o bisericuţă închinată sfântului mucenic Ştefan. În jurul acestui locaş s-a nevoit mult, împreună cu cele două slujitoare ale ei şi cu alte fecioare, dovedind răbdare şi părăsire a simţului poftelor lumeşti”, după cum scrie în sinaxarul calendarului ortodox.

Sfânta Xenia
Sfânta Xenia

Calendar ortodox 24 ianuarie

După moartea sa, în ceruri s-a arătat un mare semn. „Căci la amiază, pe când soarele lumina pământul, s-a ivit o cruce de stele, înconjurată pe din afară şi pe dinăuntru cu un cearcăn, încât părea a fi o cunună dată de Dumnezeu fericitei, pentru postul cel îndelungat, pentru priveghere, pentru dormitul pe pământ şi pentru feciorie. După îngroparea ei în pământ nu s-au mai văzut crucea de stele şi cele două cearcăne. Despre viaţa sfintei a povestit una din slujitoare, pe când se săvârşea: din ce ţară şi din ce neam era, că la părinţi se chema Evsevia şi că vrând să trăiască necunoscută a luat numele de Xenia”, mai aflăm din sinaxar.

Tot pe 24 ianuarie, în calendarul ortodox sunt pomeniți, printre alții, sfinţii mucenici Pavel, Pavsirie şi Teodotion, preacuviosului părinte Macedonie, sfântul cuvios mucenic Anastasie Persul, sfântul mucenic Vavila din Sicilia, împreună cu ucenicii săi, Timotei şi Agapie și sfânta Xenia de la Saint-Petersburg, nebună întru Hristos.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×