Miercuri, 2 ianuarie 2019, credincioşii îl pomenesc pe Părintele nostru Silvestru, papă al Romei, conform informaţiilor furnizate de Calendar Ortodox, precum şi pe sfântul Părinte al nostru Serafim din Sarov. Tot în a doua zi a anului mai sunt pomeniţi şi sfinţitul mucenic Taghen, sfinţii Teopempt şi Teodota, maica sfinţilor celor fără de arginti, care în pace s-au săvârşit şi pomenirea cuviosului Marcu cel surd, care în pace s-a săvârşit.
Mai mult, credincioşii îi prăznuiesc şi pe sfântul mucenic Vasile din Ancira, sfântul Serghie, care s-a săvârşit, fiind tăiat cu sabia, sfântul Teopist, care s-a săvârşit, fiind lovit cu pietre, cuviosul nostru părinte Cosma, arhiepiscopul Constantinopolului, făcătorul de minuni, îngropat în Sfânta Mănăstire Hora, noul mucenic Zorz (George sau Gheorghe) Ghiurghiul din Mitilina, care mărturisind pe Hristos a fost sugrumat în anul 1770 şi sfântul Părinte al nostru Serafim din Sarov.
Cel din urmă s-a născut în 19 iulie 1745, iar părinţii săi, Isidor şi Agatia Moshnina erau din Kursk. „Tatăl lui era comerciant şi spre sfârşitul vieţii a început construcţia unei catedrale în Kursk pe care n-a apucat s-o mai vadă terminată. Fiul său Prochorus, viitorul Serafim, a rămas în grija mamei văduve care l-a crescut în credinţă. (…) Când au deschis uşa au văzut cărţi şi alte lucruri mocnind iar sfântul era în genunchi în faţa icoanei Maicii Domnului, cu mâinile încrucişate pe piept. Sufletul lui curat a fost luat de îngeri în timpul rugăciunii şi a fost dus în faţa Tronului Atotputernicului Dumnezeu, al Cărui slujitor credincios a fost toată viaţa.
Sf. Serafim a promis să mijlocească în faţa Bunului Dumnezeu pentru cei care-i vor pomeni pe părinţii săi, Isidor şi Agatia. Moaştele Sfântului Serafim se află la Diveevo. Sarovul se află azi într-o zonă în care accesul este interzis din cauza unor instalaţii militare. Diveevo e la răsărit de Moscova”, se arată în calendar ortodox.