Calendarul ortodox îl pomenește în prima zi a săptămânii, pe 18 noiembrie, pe Sfântul Mucenic Platon. Referințele istorice și bisericești arată că acest sfânt s-a născut în părțile Galiției, din cetatea Anghira și a fost frate cu Sfântul Mucenic Antioh.
Sfântul Mucenic Platon s-a născut într-o familie creștină și a fost crescut în bună credință fiind desăvârșit încă de mic cu tainele Bisericii. Platon era tânăr, dar nu gândea ca majoritatea pentru că era înțelept precum un bătrân. Acest sfânt i-a învățat pe oamenii pe care i-a întâlnit în drumul său să-l iubească pe Domnul și să cunoască adevărul.
„Bine mă înveți Agripine ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viața cea fără de moarte… Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor despărți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”, a spus Sfântul Mucenic Platon în momentul în care a fost prins de necredincioși și dus la judecată.
De-a lungul vieții Platon a fost supus multor suferințe trupești. La porunca ighemonului Agripin Sfântul Mucenic Platon a fost ars cu bucăți de fier încins și a fost lăsat 18 zile fără mâncare și apă. După aceste îndelungi suferințe ighemonul a poruncit să i se taie capul și trupul său să fie aruncat în foc cu smoală și untdelemn încins.
„Sfântă pomenirea ta lumea veselește, chemând pe toți în preacinstita biserică ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu lumînări. Pentru această, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte”.
Biserica Ortodoxă îi mai pomenește luni, în aceeași zi în care este cinstit Sfântul Mucenic Platon, și pe Sfântul Mucenic Romano, diaconul din Palestina, Sfântul Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri și Alfeu. Mâine, pe 19 noiembrie, este pomenit în calendarul ortodox Sfântul Proroc Avdie.