Calendar ortodox 18 ianuarie: Sfinții Atanasie și Chiril

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
17/01/2019, 11:04
Calendar ortodox 18 ianuarie: Sfinții Atanasie și Chiril
Calendar ortodox. În 18 ianuarie îi pomenim pe Sfinții Atanasie și Chiril

Conform calendarului ortodox, în data de 18 ianuarie îi pomenim pe Sfinții părinții noștri Atanasie și Chiril, patriarhi ai Alexandriei. Despre Sfântul Atanasie cel Mare, arhiepiscopul Alexandriei, se știe că a trăit în zilele marelui împărat Constantin și al urmașilor săi. Acesta a luat la Sinodul întâi ecumenic de la Niceea, acolo unde, fiind diacon, a rușinat pe Arie prin înțelepciunea și dovezile pe care le-a adus din Sfânta Scriptură.

Sfântul Atanasie a ajuns arhiepiscop al Alexandriei după moartea lui Alexandru, însă a fost alungat de împăratul Constantin prin multe locuri și a pătimit multe. Continuu a fost prigonit timp de patruzeci și doi de ani. Mântuitorul Hristos, a Cărui Dumnezeire a apărat-o cu îndârjire, l-a așezat la bătrânețe din nou în scaunul arhiepiscopiei sale de unde s-a mutat spre ceruri.

Calendar ortodox. În data de 18 ianuarie îi pomenim pe Sfinții Atanasie și Chiril

Sfântul Chiril, patriah de la Alexandria. Acesta a trăit în zilele împăratului Teodosie cel Mic, fiind nepot și urmaș în scaun al lui Teofil, arhiepiscopul Alexandriei. Sfântul Chiril a fost mereu apărător la Sinodul al treilea Ecumenic din Efes, acolo unde a înfruntat pe rău-credinciosul Nestorie. Cel din urmă a bărfit multe hule împotriva Sfintei Stăpâne Născătoare de Dumnezeu.

Calendar ortodox 18 ianuarie: Sfinții Atanasie și Chiril
Conform calendarului ortodox, în data de 18 ianuarie îi pomenim pe Sfinții părinții noștri Atanasie și Chiril, patriarhi ai Alexandriei.

În concluzie, strălucind cu multe bunătăți sufletești, sfântul Chiril a răposat întru Domnul în ce privește făptura lor. Sfântul Atanasie era de altfel un om de statură potrivită, un pic spătos și cam gârbovit, însă cu fața veselă, cu culoarea feței plăcută, pleșuv, cu nasul încovoiat, barba nu foarte lungă, dar lată, ce îi acoperea orajii, cu gura mică, nu prea cărunt, nici alb și nici puțin gălbui.
To în această zi o pomenim și pe Sfânta Muceniță Xena, care s-a săvârșit în foc, dar și pe Cuviosul Părintele nostru Marcian cel din Cipru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×